Storbritannien stoppar klustervapen

Publicerad:
Uppdaterad:

London. Det brittiska parlamentet godkände i tisdags en lag som förbjuder användandet av klustervapen. Sverige har undertecknat men inte ratificerat.

Redan 2008 undertecknade Storbritannien tillsammans med Sverige och ett stort antal länder den internationella konventionen mot klustervapen. Men själva ratificerandet - som gör att konventionen också blir lag i de undertecknande länderna - har dragit ur på tiden. Medan den brittiska lagen nu går till drottning Elizabeth för formellt godkännande råder politisk strid i Sverige om saken. Oppositionen anser att regeringen drar benen efter sig.

Arbetet med en lag som kan läggas fram i riksdagen pågår men går för långsamt anser Socialdemokraterna.

Fram till i dag har 104 länder undertecknat konventionen och nyligen kom antalet ratificerande länder upp i 30, vilket gör att själva konventionen träder i kraft den 1 augusti i år.

Viktiga användare av klustervapen såsom USA, Kina, Ryssland, Pakistan och Israel har dock inte undertecknat konventionen.

Klustervapen innehåller en mängd mindre sprängladdningar som sprids över en stor yta. De anses vara särskilt farliga för civila eftersom de liksom minor kan ligga gömda i terrängen i många år.

TT

Publicerad: