Utrikes

Tusentals kineser tvångssteriliseras

UTRIKES

Peking. Närmare 10 000 människor i södra Kina ska steriliseras under en kampanj som myndigheterna dragit igång mot föräldrar som bryter mot regeringens ettbarnspolitik, rapporterar kinesiska statliga medier.

Enligt en lokal tidning har de familjeplaneringsansvariga i staden Puning i provinsen Guangdong gripit över 1 300 personer och håller dem inlåsta i olika myndighetsbyggnader. Där undervisas de om de regler som gäller för familjestorlek.

Bland de gripna finns föräldrar som vägrat att underkasta sig kirurgisk sterilisering, skriver tidningen i ett undersökande reportage.

Tidningen ifråga utges av förlagsgruppen Nanfang, som gjort sig känd för granskande journalistik och inte sällan utmanar gränserna för vad det styrande kinesiska Kommunistpartiets censorer tillåter.

Kinas direktiv på området stadgar i princip att ingen familj får ha mer än ett barn, detta för att hålla nere befolkningstillväxten i världens folkrikaste land. Vissa undantag görs dock för landsbygden, etniska minoriteter och en del andra grupper.

– Det är inte ovanligt att familjeplaneringsmyndigheterna tar i med hårdhandskarna, säger en anställd vid Punings befolkningsbyrå till den engelskspråkiga tidningen Global Times.

Den tre veckor långa kampanjen, som inleddes i förra veckan, rapporteras vara inriktad på 9 559 personer som ses som "de värsta" då det gäller brott mot regeringens ettbarnsregler. Hittills har hälften av de utpekade paren gått med på sterilisering, skriver Global Times.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes