Över 1 000 döda i kinesiska skalvet

Publicerad:
Uppdaterad:

Yushu. Polis skingrade på fredagen en uppretad folkmassa i utkanten av staden Gyegu på Kinas jordbävningsdrabbade Tibetplatå när tält höll på att lastas av från en lastbil.

Jätteskalvet i onsdags har krävt över 1 000 människors liv, enligt myndigheterna. Nyhetsbyrån Nya Kina angav antalet konstaterade dödsoffer till 1 144. Men hundratals personer saknas ännu, och antalet omkomna väntas stiga.

– Vi behöver mat, bränsle, tält och vatten, berättade 67-åriga Cuona Laji om tumultet vid Gyegu.

– Desperata människor blir särskilt upprörda om saker inte fördelas rättvist.

Bakom låg rykten om att politiskt inflytelserika försåg sig över hövan med förnödenheter. Några överlevande sade sig ha sett folk som inte var från länet bära iväg med tält.

Cuona Laji, med rang av byålderkvinna i trakten, lyckades avstyra ett större bråk.

– Vissa som inte drabbats av skalvet lägger sig till med våra tält, sade 32-åriga Suona Minju.

– De som kom senare fick inga tält. Deras familjer lider, anhöriga har dött, de har inget kök att laga mat i, inga tält och ingenstans att bo.

Läkare kämpar ännu för att vårda sårade i provisoriska kliniker, och många överlevande tvingas utstå iskalla nätter under filtar eller i tält. Mängder av buddhistmunkar har anslutit sig till räddningsmanskapet för att hjälpa regionens huvudsakligen tibetanska befolkning.

På en sluttning nära Gyegus främsta kloster samlades munkar och mässade framför högar av lik. Några hjälpte invånare att leta efter anhöriga bland hundratals döda, som dragits samman på en täckt plattform.

TT-Reuters

Publicerad: