Utrikes

Västledare hyllar afghanskt val

UTRIKES

Stockholm. Afghanska och västerländska ledare hyllade söndagens presidentval i Afghanistan, där sju miljoner afghaner deltog, och kallade det en succé.

Samtidigt dödades två afghanska valarbetare och en polis av en vägbomb i norra Afghanistan när de transporterade röstsedlar, enligt uppgifter från afghansk polis, rapporterar Reuters.

Samtliga röstsedlar uppges ha förstörts i samband med attacken. Talibanerna har fördömt valet och kallat det en USA-stödd bluff.

Just USA:s president Barack Obama sade i ett uttalande att "dessa val är avgörande för att säkra Afghanistans demokratiska framtid samt fortsatt internationellt stöd".

"Vi ser fram emot att fortsätta vårt partnerskap med den nya regeringen som det afghanska folket valt", heter det i uttalandet från Obama som Vita huset skickat ut.

Brittiske utrikesministern William Hague kallade valet en bedrift och Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen sade att säkerhetsstyrkorna gjort ett enastående arbete, rapporterar BBC.

Rösträkningen pågår i Afghanistan. Enligt inofficiella resultat som nyhetstjänsten Pajhwok uppger att man tagit del av, har ingen av kandidaterna nått över den magiska 50-procentsgränsen. Om det bekräftas betyder det att det blir en andra valomgång den 28 maj.

Den nyheten, om en trolig andra valomgång, är positiv - motsatsen hade varit en varningssignal om att det förekommit omfattande valfusk, säger Helene Lackenbauer, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till TT.

– Eftersom det var så stökigt under förra valet 2009 har man jobbat med att upprätta själva valförfarandet. Dels har man ändrat vallagen, sedan har man också jobbat väldigt mycket med själva logistiken, hur man ska hantera röstsedlar och transport, säger hon.

Hur valen genomförs skiljer sig dock stort mot i andra delar av världen, säger Helene Lackenbauer. För det första är det tillåtet för män att rösta åt sina fruar, vilket innebär att de skulle kunna välja en annan kandidat än vad de ombetts göra. För det andra är säkerhetsläget dåligt i många delar av landet.

– I vissa områden under förra valet satte sig byrådet ned och bestämde tillsammans vem alla skulle rösta på, fyllde i alla byns valsedlar i och lade i sin urna, och sedan tog man hela urnan och gick till vallokalen, säger hon.

Valkommissionens chef Yusuf Nuristani uppskattade vid en presskonferens sent i går att över sju miljoner afghaner röstat, 65 procent av dem män och 35 procent kvinnor. Om det stämmer var valdeltagandet dubbelt så högt som vid presidentvalet 2009, rapporterar den afghanska nyhetskanalen Tolo News.

Sent i går hade över 200 anmälningar om bland annat valfusk kommit in till ECC, den myndighet som tar emot klagomål rörande valprocessen.

USA:s och Obamas relation till den avgående presidenten Hamid Karzai har varit ansträngd det senaste året. Karzai har ända sedan förra sommaren undvikit att skriva på ett omdebatterat säkerhetsavtal med USA. I november kallade han till en så kallad loya jirga i Kabul, ett nationellt rådslag där 2 500 politiker, klanäldste och andra högt uppsatta gav grönt ljus till säkerhetspakten. Men Karzai skrev ändå inte på kontraktet, som kritiserats av talibanerna, utan sade att det är upp till näste president att avgöra frågan.

Enligt avtalet skulle uppskattningsvis 8 000-14 000 amerikanska soldater stanna i Afghanistan för rådgivning och utbildning efter att Natostyrkan dras tillbaka vid årsskiftet.

De tre kandidater som anses ha störst chans att vinna valet och bli Afghanistans näste president har alla sagt att de är för säkerhetsavtalet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes