Utrikes

Kvinnor kan ha fått farlig medicin

UTRIKES

Bilaspur. De antibiotikatabletter som delades ut i samband med en steriliseringsskandal i Indien innehåller sannolikt en kemikalie som ofta finns i råttgift.

Nu kräver en oppositionsledare en "grundlig utredning" av massteriliseringen som kostat minst 13 kvinnor livet.

Preliminära tester av tabletterna visar att de innehåller det farliga ämnet zinkfosfid, uppger Siddhartha Pardeshi, högt uppsatt tjänsteman i Bilaspurdistriktets styre i delstaten Chhattisgarh.

Antibiotikan delades ut vid en massterilisering i den fattiga delstaten i veckan, som gick fruktansvärt snett. Indisk polis har gripit läkaren, som tillsammans med två assistenter genomförde ingreppen på 83 kvinnor inom ramarna för en statlig steriliseringskampanj. Dessutom har ägaren till den närliggande läkemedelsfabriken Mahawar Pharmaceuticals gripits, ett företag som beskrivs som centralt i utredningen.

Många har insjuknat

Enligt Pardeshi har myndigheterna fått tips om att zinkfosfid, som ofta används i råttgift, hittats vid Mahawarfabriken. Misstankarna har stärkts då personer med förgiftningssymptom som kräkningar, yrsel och svullnad strömmat in till delstatens sjukhus, personer som inte deltagit i steriliseringskampanjen men väl tagit preparat från fabriken.

Delstatsregeringen har beslagtagit över 4 miljoner tabletter, och en del av dem har skickats till laboratorier.

Läkaren har själv skyllt på de läkemedel som använts. Statsvetaren Sten Widmalm har tidigare sagt till TT att någon kan ha bytt ut medicinen för att sälja de riktiga preparaten på svarta marknaden.

Anklagar regeringen

Den indiske oppositionsledaren Rahul Gandhi har besökt Bilaspur för att träffa familjerna till de drabbade i steriliseringsskandalen. Rahul lägger ansvaret på regeringen, skriver International Business Times.

– Jag är mycket ledsen över det som de här människorna har berättat för mig, säger Kongresspartiets Gandhi som förlorade det senaste valet.

– Det här handlar inte bara om slarv, utan det är ett fall av korruption och falska läkemedel som är regeringens ansvar.

TT-Reuters-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes