Vårvärme i EU:s relation till Minsk

Publicerad:
Uppdaterad:

Östliga partnerskapet. Det våras för EU:s relationer till Vitryssland. Kriget i Ukraina kan öppna upp för ett nytt samarbete med diktaturen i Minsk.

När EU:s stats- och regeringschefer i slutet av maj samlas i Riga för toppmöte med ledarna i EU:s östliga partnerskap är det inte omöjligt att vitryske Aleksandr Lukasjenko finns på plats.

– Där gör man så att man skickar en inbjudan men bestämmer inte vem som ska representera. Hittills har det ju funnits som underförstått att han inte är med. Men det är faktiskt för Europeiska rådet (stats- och regeringscheferna) att bestämma i så fall, om vilka signaler man vill skicka, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Släpper fånge?

Vitrysslands baltiska grannländer Litauen och Lettland har tryckt på för att öppna upp de stela relationerna, åtminstone på lägre nivå. Att Lukasjenko klarade av att stå värd för förhandlingarna om Ukraina med ledarna från Ryssland, Tyskland och Frankrike i januari har ökat intresset ytterligare.

För att få komma till Riga krävs dock sannolikt att Lukasjenko under våren släpper åtminstone den mest kände av landets politiska fångar, S-märkte oppositionspolitikern Mikola Statkevitj.

– Här återstår väldigt mycket att göra i Vitryssland och det vidhåller vi - till exempel att frige politiska fångar och så. Det är ett givet krav, säger Margot Wallström.

Toppmöte i Bryssel

Relationerna till det östliga partnerskapet kommer att beröras redan på torsdag då Stefan Löfven och övriga regeringschefer i EU samlas till toppmöte i Bryssel. Sverige tillhör dem som trycker på för att de forna sovjetrepublikerna ska få ha kvar drömmen om ett framtida EU-medlemskap.

Sverige trycker också på för att redan nu förlänga de ekonomiska sanktioner mot en rad statskontrollerade ryska banker, försvars- och energibolag med anledning av Ukraina-kriget som annars löper ut i slutet av juli.

– Vår erfarenhet är att det gäller att ha en mycket kraftfull respons på vad Ryssland gör. De förstår inte i dagsläget några andra signaler än de som är väldigt tydliga från EU:s sida, säger Wallström, som dock räknar med att övriga länder vill vänta med en sanktionsförlängning för att ge den nuvarande vapenvilan en chans.

TT:s korrespondent

Publicerad: