Utrikes

Slaget om Debaltseve över

UTRIKES

Krisen i Ukraina. Efter hårda strider med proryska separatister lämnade större delen av de ukrainska regeringsstyrkorna den viktiga staden Debaltseve. Frågan är vad som återstår av vapenvilan.

Till fots, på lastbilar och i stridsvagnar retirerade de ukrainska soldaterna på onsdagen från de senaste dagarnas krigsskådeplats, Debaltseve. Dammiga och modslutna, men samtidigt lättade, nådde de Artemivsk, som Ukraina kontrollerar.

– Vi skulle ha dragit oss tillbaka tidigare, säger en trött soldat till AFP.

Enligt den ukrainske presidenten Petro Porosjenko var tillbakadragandet planerat och organiserat, men soldaterna i det ukrainska vinterlandskapet menar att det inte stämmer;

– Vi hörde inget om någon order om tillbakadragande. Vi hörde om det först när våra stridsvagnar började lämna området, säger en annan soldat till AFP, utan att vilja uppge sitt namn.

Inte omnämnt i avtalet

Förlusten av Debaltseve är avgörande. Nu kontrollerar de pro-ryska rebellerna området mellan Luhansk och Donetsk. Debaltseves öde fanns inte omskrivet i avtalet om vapenvila som Ukraina, Ryssland, Tyskland, Frankrike och representanter för separatisterna skrev under i Minsk.

– Självklart är det alltid tråkigt att förlora, men livet är livet och det fortsätter, säger den ryske presidenten Vladimir Putin till journalister vid sitt besök i Ungern.

Fördömanden

Det är oklart hur många som dödats i striderna om Debaltseve, men reportrar på plats har sett många liksäckar och chefen för bårhuset i Artemivsk, Ruslan Fedonjuk, säger till AFP att minst 13 döda kommit in under dagen. Interfax skriver att minst 22 ukrainska soldater dödats och över 150 skadats i de senaste dagarnas strider.

USA, EU och Nato fördömer kraftigt de proryska rebellernas offensiv, som inleddes efter det att överenskommelsen om vapenvila undertecknats.

– Jag uppmanar Ryssland att dra tillbaka sina styrkor från östra Ukraina, att stoppa stödet för separatisterna och respektera Minsköverenskommelsen, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg enligt AFP.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkels stab säger att striderna satt "tung press" på förhoppningarna om fred, medan Frankrike menar att vapenvilan inte är död, skriver Reuters.

Gav mat

Den belgiske EU-parlamentsledamoten Mark Demesmaeker befinner sig i området. Han tror inte att striderna är över i och med tillbakadragandet;

– Alla här är övertygade om att det inte kommer sluta med Debaltseve. De kommer att pressa på för att ta mer, säger han till TT.

Han vittnar om en katastrofalt utrustade ukrainska styrkor, som lider brist på de mest grundläggande förnödenheter.

– Vi gav dem mat, kläder, skor, cigaretter, toalettpapper. Så illa är det. 70 procent av deras material kommer från frivilliga.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes