Utrikes

Blodigt dygn i Nigeria

UTRIKES

Nigeria. Minst 11 personer har omkommit i ett självmordsdåd vid en vägspärr i nordöstra Nigeria. Flera av de dödade var barn som sålde saker vid vägkanten.

Attacken genomfördes i byn Yamarkumi i närheten av staden Biu i den våldsdrabbade staten Borno i norra Nigeria.

– Det var en självmordsattack genomförd av tre män. De dödade 11 personer, inklusive Civilian JTF (milis som bildats för att bekämpa Boko Haram) och barnförsäljare vid vägspärren, säger väktaren Gana Sheriff till AFP.

Hundratals medlemmar av den islamistiska sekten Boko Haram attackerade på måndagskvällen staden Askira Uba i nordöstra Nigeria. Invånare som lyckats fly säger att angriparna brände ner större delen av husen i staden.

Attacken föregicks av ett liknande angrepp på söndagen.

– Vi trodde att de dragit sig tillbaka, men de kom tillbaka i går kväll och satte eld på staden, säger ett ögonvittne som lyckats fly till grannstaden Mubi, som nyligen befriades från rebellstyrkor.

Nigeria, Tchad, Kamerun och Niger inledde tidigare i februari en offensiv mot terrorgruppen. Under tisdagen demonstrerade tusentals människor i Nigers huvudstad Niamey mot Boko Harams härjningar. Sedan gruppen inledde sin väpnade kamp för en islamistisk stat i nordöstra Nigeria har konflikten krävt runt 13 000 dödsoffer.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes