Oenighet kring fler sanktioner

Publicerad:
Uppdaterad:

Kiev. EU bör införa nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland, säger Tysklands konservativa förbundskansler Angela Merkel.

Men EU-ambassadörerna har inte lyckats enas kring några nya sanktioner.

Enligt Merkel kan sanktionerna alltid upphävas vid ett senare tillfälle om nödvändiga framsteg mot en fredsplan i Ukraina har gjorts.

– När man betraktar den rådande situationen, som verkligen har förbättrats beträffande militära aktiviteter, så handlar det inte om en hundraprocentig vapenvila, men det är en förbättring. Bristen på klarhet vad gäller många andra punkter som jag har nämnt innebär att vi är för att sanktionerna tillkännages nu, sade Merkel i den tyska förbundsdagen.

Finland har framhållit att EU bör avvakta med fler sanktioner tills man sett om vapenvilan i Ukraina håller. Utrikesminister Erkki Tuomioja (S) skrev in Finlands vetorätt i ett EU-protokoll i måndags.

Den schweiziske presidenten Didier Burkhalter, som har ordförandeskapet i säkerhetsorganisationen Osse, anser att vapenvilan måste ges viss tid för att eventuellt kunna medföra en politisk dialog, innan nya sanktioner införs mot Ryssland.

Oenigheten gjorde att EU-ländernas ambassadörer på onsdagen misslyckades att enas kring ett beslut. De kommer att fortsätta samtalen på torsdagen, skriver Reuters.

TT-Reuters

Publicerad: