Utrikes

Svenskt hormontryck får stöd i EU

UTRIKES

Bryssel. Sluta söla om hormonstörande ämnen, skäller Sverige på EU-kommissionen och får nu brett stöd av både parlament och medlemsländer.

– Politiskt är det en väldigt stark markering, säger EU-parlamentsledamoten Jytte Guteland (S) sedan parlamentets justitieutskott (Juri) i måndags beslutat ge sitt stöd till den stämning av EU-kommissionen som Sverige lämnade in till EU-domstolen i fjol.

En inlaga ska nu skrivas till stöd för den svenska irritationen över att kommissionen ännu inte lyckats ta fram nödvändiga kriterier för att kunna förbjuda ämnen som i dag bland annat används som bakteriedödare i skor och kläder.

Även EU:s medlemsländer beslutade i förra veckan att ge sitt stöd till den svenska linjen.

– Forskarna vet att hormonstörande ämnen är farliga när det handlar om vissa cancerformer, fertilitet och utvecklingen av diabetes. Vi kan inte låta det här ligga i långbänk, säger Guteland till TT.

– Självklart hoppas jag att EU-domstolen ska ge en ordentlig bassning till kommissionen och därmed påskynda en framtida lagstiftning. Det handlar framför allt om att skydda barnen. Pojkar som växer upp i dag ska inte behöva lida i framtiden över att inte kunna bli fäder.

Enligt EU-domstolen väntar en utfrågning i fallet "troligen" inom ett halvår.

TT:s korrespondent

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes