Knackig väg mot afghansk regering

Stockholm. Afghanistans president Ashraf Ghani har presenterat sin nya regering för parlamentet. Men försöken att enas kring maktdelningen i landet har kantats av problem in i det sista.

Flera kandidater har hoppat av.

Ghani presenterade på tisdagen sin tilltänkta regering för parlamentets underhus. Presidenten sade att han gjort sitt bästa för att välja en regering värdig ledamöternas acceptans, men betonade också att de har rätt att "acceptera eller avvisa någon eller samtliga nominerade", skriver afghanska Tolo News. Parlamentet kommer att rösta på söndag, skriver Pajhwok.

Vägen till en afghansk regering har varit lång, och listan över ministerkandidater har förändrats in i det sista. I måndags hoppade finansministerkandidaten av och bara timmar innan Ghanis framträdande i parlamentet kastade den tilltänkte vatten- och energiministern in handduken.

Flera av kandidaterna har visat sig ha dubbla medborgarskap, vilket strider mot grundlagen. Dessutom ska landets tilltänkte jordbruksminister vara efterlyst av Interpol för storskaliga skattebrott och bedrägerier. Tre av ministerkandidaterna är kvinnor.

Ashraf Ghani och hans rival i presidentvalet, nuvarande chefsministern Abdullah Abdullah, har ägnat månader åt att försöka komma överens om maktdelningen i landet.

TT

Publisert: