Utrikes

Allt hårdare medieläge i Etiopien

UTRIKES

Stockholm. Den etiopiska regeringens press på landets oberoende journalister blir allt hårdare i takt med att valet i maj i år närmar sig, konstaterar människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport.

"Etiopiens regering har systematiskt attackerat landets oberoende röster och man behandlar fria medier som ett hot", konstaterar HRW:s biträdande Afrikachef Leslie Lefkow i rapporten som nyhetsbyrån AFP har tagit del av.

Många har flytt

Den statliga radion och televisionen och statskontrollerade dagstidningar dominerar det etiopiska medielandskapet, medan oberoende journalister utsätts för hotelser och trakasserier, skriver HRW.

I rapporten som har titeln "Journalistik är inte något brott" slås fast att minst 60 etiopiska journalister flytt landet sedan valet 2010, och minst 19 har fängslats av regimen.

"Man sätter munkavle på oberoende röster genom uppdiktade anklagelser om kriminalitet. Förföljelserna har resulterat i att Etiopien nu är ett av de länder där flest journalister spärras in", säger Lefkow i rapporten.

Etiopien har närmast rutinmässigt förnekat tidigare rapporter med liknande innehåll och låtit hälsa att de som gripits av regimen inte har blivit det på grund av att de är journalister utan för att de begått "allvarliga kriminella handlingar".

Schibbye och Persson

Inte heller internationella medier går säkra skriver AFP, något som de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som greps i Etiopien 2011 och som hölls fängslade i 14 månader anklagade för terrorbrott, kan vittna om.

I HRW-rapporten konstateras också att det råder kraftiga restriktioner för tillgängligheten till internet och till sociala medier i det afrikanska landet.

Staten har dessutom monopol på telekomtjänster och år 2012 blockerades exempelvis möjligheten att använda internettjänsten Skype. I april förra året fängslades en grupp bloggare som kallar sig Zone 9 och som skriver om sociala frågor. Bloggarna anklagas för terrorism och för att ha "våldfört sig på landets författning".

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes