Utrikes

Närsynthet ökar bland barn i Kina

UTRIKES

Kina. Närsynthet ökar bland barn i kinesiska medelklassfamiljer, medan risken för att barn i fattiga familjer ska bli närsynta är mindre. Det är slutsatsen av en studie som kinesiska och amerikanska forskare har gjort på 20 000 barn.

Studien har gjorts i den relativt välmående provinsen Shaanxi och den fattiga grannprovinsen Gansu. Forskargruppen bestod av personer från kinesiska statliga myndigheter och universitet, och från Stanford-universitetet i Kalifornien. De testade synen på barn i fjärde och femte klass, i åldrarna 9-11 år.

Det visade sig att barnen i Shaanxi hade påtaglig närsynthet, nära dubbelt så mycket som i Gansu.

– Vi är fortfarande på jakt efter en rimlig förklaring, säger professor Nathan Congdon från universitetet i Guangzhou som ledde forskningsgruppen.

Han tycker ändå att resultaten ger anledning att ytterligare undersöka om svarta tavlan är snällare mot ögonen än skolböckerna.

– Det som är viktigt är att vi kan räkna ut hur kinesiska elever från hem med lägre inkomster har undgått närsynthet, så att vi kan använda samma strategier för att förebygga fler fall av närsynthet i barndomen, säger han.

I vissa utvecklade delar av östra Asien har närsynthet ökat snabbt. Upp till 80-90 procent av befolkningen ser dåligt på långt håll.

Studier i Asien och Danmark har visat att närsynthet är mindre vanligt hos barn som vistas ute mycket i naturligt dagsljus.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes