Utrikes

Polisen sköt ihjäl man i Köpenhamn

UTRIKES

Danmark. Polisen har skjutit ihjäl en person vid Nørrebro station i Köpenhamn. Skottlossningen kommer bara några timmar efter att en person dödats och två poliser skadats i närheten av Köpenhamns största synagoga.

Om det finns något samband med skottlossningen vid synagogan är oklart, men polisen undersöker saken. En person sköts ihjäl vid synagogan på Krystalgade vid 01-tiden och de båda poliserna träffades i arm och ben. Det är dock ingen fara för deras liv, uppger polisen. Gärningsmannen flydde sedan från platsen till fots. Polisen har spärrat av delar av innerstaden, bland annat delar av den stora gågatan Strøget, och ett stort polisuppbåd söker efter gärningsmannen.

Stationen vid Nørreport evakuerades och stängdes, men den kunde öppnas igen efter några timmar. Helikoptrar cirkulerar i luften och tungt beväpnad polis patrullerar gatorna. Människor har fått besked att det inte är säkert att vistas ute i centrala Köpenhamn, men det råder inte något förbud, enligt polisen.

Ensam gärningsman

Polisen uppger att det rör sig om en ensam gärningsman, men att det är för tidigt att säga om skotten är relaterade till lördagens skjutning i kulturhuset Krudttønden i stadsdelen Østerbro. Den svenske konstnären Lars Vilks skulle framträda där vid ett debattmöte när en man öppnade eld och en 55-årig man dödades och tre poliser skadades.

"Den ganska fåtaliga publiken fick uppleva fruktan och skräck - och tragedi. Jag kan inte säga att det drabbade mig, jag var väl påpassad", skriver Lars Vilks på sin blogg.

Svensk polis har under natten och morgonen varit i kontakt med dansk polis om dåden skulle kunna ha någon koppling till Sverige.

– Men i nuläget finns inget som tyder på någon Sverigekoppling, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl i polisregion Syd.

Utökade kontroller

Samtidigt utför poliser utökade kontroller vid betalstationen på den svenska sidan av Öresundsbron.

– Det har vi gjort i förebyggande syfte om det skulle komma information om att någon gärningsman skulle fly till Sverige. Men i nuläget finns inget som tyder på det, säger Lefèvre.

Kontrollerna innebär inte att alla bilar och andra fordon från Danmark stoppas, och enligt Lefèvre är det en "begränsad" polisstyrka som sköter bevakningen vid Lernacken.

Polisen på svenska sidan utför sedan tidigare tillsyn bland annat vid religiösa byggnader.

– Givetvis är vi extra vaksamma när sådant här händer. Men just nu vet vi inte om attentatet i Danmark har någon anknytning till synagogan eller om det var en tillfällighet, säger Magnus Lefèvre.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes