Amputerade kämpar genom Europa

Publicerad:
Uppdaterad:

Flyktingkrisen. I rullstol och på kryckor hankar sig krigsskadade syrier fram.

Över Egeiska havet. Genom Grekland, Balkan och Ungern.

På väg till Sverige och andra länder i norra Europa.

– Hur du än försöker kan du inte ana hur jobbig den här resan är för mig, säger Abu Fahid, 25 år, som förlorade båda benen i en bombräd utanför Damaskus 2013: Han flyr nu från Syrien och närmast mot Balkan i en rullstol.

Han är en av 250 000 människor som har förlorat någon kroppsdel i det fyra år långa kriget i Syrien, och bland dem som kämpar fram i rullstol och på kryckor genom Europa. De måste krångla sig över gupp och genom lera och förlita sig på vänner, släktingar och medresenärer när de ibland måste bäras.

– Jag vill till ett land där jag kan få bra proteser och rehabilitering, säger Abu Fahid medan han väntar på en buss från norra Grekland till Makedonien.

Syriska regeringssoldater nekade honom vård efter bomberna, säger han. Annars hade han kanske fått behålla sina ben.

EU kan transportera?

Även Khalid, 20, förlorade ett ben i en bombräd. Nu stretar han fram på kryckor.

– Jag älskade att spela fotboll, men det är slut med det nu, säger den syriske palestiniern, som önskar att det fanns lagliga vägar in i EU. Det skulle underlätta inte minst för de handikappade.

EU kunde också transportera dem till deras destinationer inom unionen, anser Aikaterini Kitidi, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR.

Samtidigt fortsätter migranter att protestera vid den järnvägsstation i Ungerns huvudstad Budapest där polis inte låter dem gå ombord på tåg till Österrike och Tyskland. Kravallpolis kallades in på onsdagen för att stävja eventuella våldsamma protester.

Tjeckien meddelade på onsdagen att landet inte tänker hålla kvar syriska migranter som vill till Tyskland i landet, rapporterar Reuters.

Migranterna är i huvudsak flyktingar från krigens Irak, Syrien och Afghanistan.

Krismöte i Bryssel

Omkring 50 000 personer har nått Ungern bara i augusti. De har fått ta tåget vidare tills i tisdags då polisen började kräva EU-visum för att komma in på stationen. Ungerns högerregering säger sig bara tillämpa EU:s regelverk när migranterna stoppas. Landets nya taggtrådsstängsel mot Serbien har inte haft avsedd effekt. Bara i tisdags korsades gränsen av 2 284 människor, varav 353 barn. Med anledning av krisen möter Ungerns premiärminister Viktor Orban på torsdagen flera av EU:s högsta företrädare i Bryssel.

Vid den grekiska hamnstaden Piraeus anlände samtidigt cirka 4 300 människor, de flesta syrier. Medelhavet tog också sin beskärda andel människoliv på onsdagen. På resa mellan Turkiet och Grekland drunknade minst nio personer.

TT-AFP

Publicerad: