Utrikes

Nato-oro för IS i Afghanistan

UTRIKES

Nato. Nato lovar ökat stöd till Turkiet, men manar också till avspänning i den rysk-turkiska trätan.

Samtidigt förlängs insatsen i Afghanistan, bland annat för att inte öppna för IS.

– USA stöder Turkiets rättigheter att försvara sig och sitt luftrum och sitt territorium, fastslog USA:s president Barack Obama efter att ha träffat Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Paris på tisdagen.

Han manade ändå både Turkiet och Ryssland att fokusera på kampen mot terrorrörelsen IS, snarare än det ryska bombplan som sköts ner över den turk-syriska gränsen i förra veckan.

– Vi har alla en gemensam fiende och det är ISIL (IS) och jag vill att vi fokuserar på det hotet, sade Obama, enligt AFP.

Möte i Bryssel

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg bad om lugn när han tog upp den turkisk-ryska relationen vid Natoländernas utrikesministermöte i Bryssel på tisdagen.

– Fokus borde nu ligga på hur vi kan minska spänningarna, lugna stämningen och hitta sätt att undvika den här typen av incidenter, sade Stoltenberg, enligt NTB.

Samtidigt utlovades utökade resurser till Turkiet, bland annat i form av ett luftvärnsbatteri från Spanien.

– Men jag vill understryka att detta inte är knutet till händelsen i förra veckan, sade generalsekreteraren.

Kvar i Afghanistan

Vid sidan om Natomötet fanns även Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) på plats för att främst delta i samtal om insatsen i Afghanistan.

Såväl Nato som Sverige kommer att fortsatt finnas på plats under 2016. Nato lämnar kvar cirka 12 000 soldater i landet.

– Det inser nog alla att vi kommer att behöva finnas kvar, inte minst för alla flickor och kvinnor i Afghanistan. Så det känns som ett viktigt tillfälle att bekräfta vårt intresse och fortsatta stöd, sade Wallström.

– Om vi nu drar oss ut och ISIL (IS) rycker in så kommer historien att straffa oss, sade i sin tur Norges utrikesminister Børge Brende till norska journalister.

Utöver mötet om Afghanistan höll Wallström och finländske kollegan Timo Soini även ett separat möte med Jens Stoltenberg om bland annat säkerheten kring Östersjön.

Bryssel, TT:s korrespondent

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes