Varnar katalansk ledare med fängelse

Publicerad 2017-10-09

Spanien. Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont riskerar att fängslas om han utropar självständighet, varnar en talesperson för Spaniens regerande parti.

Samtidigt ökar trycket på den alltmer isolerade regeringen i Katalonien, där storbolag överger regionen.

Tongångarna efter folkomröstningen i Katalonien hårdnar i takt med att Kataloniens regionpresident Carles Puigdemonts eventuella självständighetsförklaring närmar sig.

Pablo Casado, talesperson för Spaniens regerande Partido Popular påminner vid en presskonferens i huvudstaden vad som hände den katalanske ledaren Lluís Companys, som fängslades och sedermera avrättades efter att ha utropat självständighet 1934.

– Vi hoppas att de inte tillkännager någonting i morgon, för vem som än gör det så kan det sluta som det gjorde för honom för 83 år sedan - i fängelse, säger Casado enligt nyhetsbyrån Reuters.

Borgmästare vädjar

Ett utropande av självständighet från Spanien kan komma att ske i veckan. Puigdemont väntas tala i det regionala parlamentet på tisdag kväll.

Men en viss tvekan börjar skönjas sig bland katalanerna. Borgmästaren i Barcelona Ada Colau uppmanar den katalanske ledaren Carles Puigdemont att inte ensidigt förklara Katalonien självständigt eftersom det skulle kunna riskera den "sociala sammanhållningen".

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har sagt att han inte utesluter möjligheten att avsätta den regionala regeringen, men också att det fortfarande är möjligt för de katalanska ledarna att backa.

Hindra utbrytning

I en intervju med den tyska tidningen Die Welt uppger han att regeringen skulle hindra en eventuell utbrytning.

– Spanien kommer inte att delas och nationell enighet ska bevaras, säger Rajoy.

Katalonien är splittrat. Folkomröstningen för drygt en vecka sedan visade att nio av tio av de röstande ville att regionen ska bli självständig, men valdeltagandet låg enbart på strax över 40 procent.

Regionens högsta domstol har bett den spanska polisen se till att domstolsbyggnaden bevakas med extra personal, om det katalanska parlamentet går vidare med en självständighetsförklaring.

Företagsflykt

Även det ekonomiska trycket ökar starkt på den regionala regeringen. På måndagen träffades styrelserna för det spanska telekombolaget Cellnex samt mäklarfirman Inmobiliaria Colonial. Enligt källor till AP skulle båda företagen diskutera eventuella flyttar av företagens högkvarter från Katalonien.

Ett annat företag meddelade kort och att avser flytta huvudkontoret till Madrid. Det var det spanska vägtullsföretaget Abertis som gav beskedet i ett uttalande på måndagen:

"Beslutet har fattats för att vi ska kunna upprätthålla normal verksamhet och för att skydda företagets övergripande intressen."

Sedan tidigare har bankerna Caixabank och Sabadell fattat beslut om att flytta sina högkvarter från regionen.

TT-AFP-Reuters

Följ ämnen i artikeln