USA riktar sanktioner mot nordkoreaner

UTRIKES

Nordkorea. USA utökar sina sanktioner mot Nordkorea till att omfatta två personer med koppling till landets robotprogram.

Samtidigt spår Sydkorea att Nordkorea kommer att öppna sig för samtal med USA under 2018.

De två nordkoreaner som nu blir föremål för USA:s sanktioner får tillgångar utomlands blockerade av USA och amerikaner förbjuds att göra affärer med dem. Syftet är att utöva maximalt tryck för att isolera Nordkorea och göra Koreahalvön kärnvapenfri, säger USA:s finansminister Steven Mnuchin enligt AFP.

De två finns också uppräknade i de nya hårdare sanktioner som FN:s säkerhetsråd antog i förra veckan. De nya åtgärderna syftar bland annat till att minska exporten av raffinerad olja till Nordkorea med 90 procent.

Nordkorea har jämfört de nya FN-sanktioner som införs efter regimens senaste robotuppskjutning med en krigshandling.

"Kommer söka förhandlingar"

Men från sydkoreanskt håll förutspår man att Nordkorea under 2018 kommer att öppna sig för samtal med USA. Och Ryssland säger sig stå redo som medlare.

"Nordkorea kommer att söka förhandlingar med USA, samtidigt som man fortsätter att sträva efter att erkännas som ett faktiskt kärnvapenland", säger sydkoreanska företrädare i en rapport, utan att hänvisa till några skäl bakom dessa slutsatser.

– Rysslands beredskap att röja väg för en nedtrappning är självklar, säger Dmitrij Peskov, talesman för Rysslands president, enligt nyhetsbyråer.

Både Kina - Nordkoreas enda större allierade - och Ryssland stöder de senaste FN-sanktionerna. Data från den kinesiska tullen visar att man mer än följer dem. Kina exporterade inga oljeprodukter till Nordkorea i november, enligt statistik som nyhetsbyrån Reuters studerat. Man importerade inte heller järnmalm, kol eller bly från Nordkorea.

Planerar skjuta upp satellit

Det senaste sanktionsbeslutet är det tredje i år mot diktaturen, som ett svar på Nordkoreas provskjutning av en interkontinental robot i slutet av november. Nordkorea hotar regelbundet att förstöra Sydkorea, USA och Japan och säger att vapnen är nödvändiga för att motverka amerikansk aggression.

Den sydkoreanska tidningen Joongang Ilbo har även rapporterat att Nordkorea förbereder sig för att skjuta upp en satellit i rymden. Något som man tolkar som ett led i landets kärnvapenrustning. Från nordkoreanskt håll har man uttryckt att "fredlig rymdutveckling är legitim i en suverän stat".

TT