Kongo närmar sig överenskommelse

UTRIKES

Kongo-Kinshasa. Förhandlingarna mellan regering och opposition i Kongo-Kinshasa för att nå en överenskommelse om att hålla val nästa år fortsätter. Kyrkan säger att en lösning är nära, men oppositionen är skeptisk.

Under lördagsmorgonen togs en paus i förhandlingarna efter att ha samtalat hela natten, men på förmiddagen återupptogs arbetet igen.

– Vi är klara med 95 procent av arbetet, säger den katolske biskopen Marcel Utembi till reportrar på plats.

Katolska kyrkan, som har stort inflytande i Kongo-Kinshasa, har agerat medlare i förhandlingarna.

Men oppositionen säger att det finns ett antal betydande punkter där man fortfarande inte är överens. De problem som kvarstår att lösa ska behandlas i mindre grupper med hjälp av kyrkans personal, medan biskoparna kommer att återvända till sina stift över jul.

Den politiska situationen i Kongo-Kinshasa har lett till oroligheter i landet. I veckan löpte president Joseph Kabilas andra och sista mandatperiod ut, men han vägrar avgå.

I veckan har människor demonstrerat mot presidenten, och säkerhetsstyrkornas svar har lett till att 40 personers död och 460 har gripits.

Regeringen har tidigare sagt att val skulle hållas först i april 2018, efter att ha skjutits upp från november i år. Nu verkar det som att parterna kan enas om att val ska hållas i slutet av nästa år och att Kabila då ska lämna makten.

Kabila tog över makten efter sin far som dödades 2001. 2006 valdes han i landets första fria val.

Kongo-Kinshasas konstitution förbjuder att presidenten sitter kvar på posten en tredje mandatperiod.

TT-Reuters