Utrikes

Etiopiens Meles Zenawi till sjukhus

UTRIKES

Bryssel. Etiopiens premiärminister Meles Zenawi är i "kritiskt tillstånd" vid en klinik i Bryssel, uppger flera diplomatkällor för AFP.

– Han är i kritiskt tillstånd, sade en diplomat som bad att inte nämnas vid namn.

Den etiopiska regeringen förnekar att den 57-årige premiärministern Meles Zenawis hälsa har försämrats, rapporterar AFP.

– Han är inte i ett kritiskt tillstånd utan vid god hälsa, säger en talesperson till nyhetsbyrån.

Detta trots att flera diplomatkällor uppger att han befunnits sig på sjukhus i flera dagar och att "hans liv är i fara".

Frågor uppstod om Meles hälsa när han missade Afrikanska Unionens möte i söndags och måndags. Senast han framträdde offentligt var den 19 juni. Det finns inga säkra uppgifter om hans hälsotillstånd.

Kjetil Tronvoll, expert på etiopisk lagstiftning och professor vid International Law and Policy Institute i Oslo, befarar turbulens i Etiopien om landets premiärminister Meles Zenawi skulle dö.

– Han är en helt central maktfaktor i landet och det finns ingen naturlig efterföljare. Jag fruktar en intern maktkamp och en turbulent tid.

Utsikterna för en frigivning av de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som sitter i etiopiskt fängelse skulle troligtvis försämras om Meles dör, tror Tronvoll. Dels för att frågan om deras frigivning inte kommer att prioriteras när den etiopiska regeringen måste hantera den akuta situationen, men också för att Meles Zenawi, trots hårda uttalanden, varit den som ställt sig mest positiv till att benåda svenskarna.

– Meles Zenawi är en "hardliner", men samtidigt villig att förhandla och har önskat se på möjligheterna att benåda. Han har varit den främste att förstå att det inte finns så stor poäng att hålla dem fängslade längre, säger Tronvoll.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes