Utrikes

Petraeus säkrar nya transportleder

UTRIKES

Tasjkent. Den amerikanske generalen David Petraeus besökte på tisdagen Uzbekistan för att säkra nya rutter för leveranser till den USA-ledda alliansens styrkor i Afghanistan.

Besöket skedde bara någon vecka efter det att Kirgizistan överraskande tillkännagett att flygbasen Manas, som USA använder för transporter till Afghanistan, ska stängas. Beskedet gavs i samband med att Kirgizistan fått löfte om ett låne- och stödpaket värt 16,5 miljarder kronor av Ryssland, vilket tolkades som att det skedde efter ryska påtryckningar.

Petraeus, som är befälhavare för USA:s styrkor både i Irak och Afghanistan, förde samtal med president Islam Karimov om regionala säkerhetsfrågor.

Stängningen av flygbasen i Kirgizistan innebär ökade påfrestningar på transportlederna vid en tidpunkt när president Barack Obama förbereder nästan en fördubbling av styrkan på 36 000 man i Afghanistan.

USA vill försäkra sig om nya transportrutter i Centralasien, sedan transporterna via Pakistan utsatts för attacker och blivit riskfyllda. Uzbekistan utgör med sina järnvägsförbindelser till Afghanistan den intressantaste kandidaten.

Uzbekistan, en av de mest auktoritära regimerna i Asien, stängde en amerikansk flygbas som användes för underhållstransporter till styrkorna i Afghanistan 2005. Det var en reaktion på kritik från USA och EU mot den uzbekiska regeringens sätt att slå ned ett väpnat uppror i staden Andizjan.

Det tycks nu vara glömt. Karimov beskrev besöket som "en viktig händelse i de uzbekisk-amerikanska relationerna".

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes