EU ger miljardstöd till Egypten

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. EU har godkänt ett stödpaket på fem miljarder euro, motsvarande närmare 43 miljarder svenska kronor, till Egypten, meddelar president Mohammad Mursis kansli i ett uttalande.

Europeiska investeringsbanken (EIB) utlovar två miljarder euro, den europeiska utvecklingsbanken (EBRD) lika mycket, och EU-länderna utlovar sammanlagt en miljard euro i stöd.

Pengarna ska hjälpa den egyptiska ekonomin på fötter igen efter upproret förra året.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton och flera utrikesministrar, bland dem Carl Bildt, träffar i dag president Muhammad Mursi i Kairo. Parallellt finns även Internationella Valutafonden (IMF) på plats i Kairo, för förhandlingar om ett stödprogram. Ett ekonomiskt program är det viktigaste för landet, säger Bildt.

– Om det kommer på plats, så skapar det betydligt mycket bättre möjligheter både för de bilaterala europeiska stödprogrammen och för de företagsinvesteringar som landet behöver så väl, säger Bildt.

Syftet med mötet är att förstärka samarbetet unionen och nationen emellan, och skräddarsy insatser för att hjälpa Egypten med politiska och ekonomiska reformer.

– Vi kommer fokusera på olika spektra av den ekonomiska utvecklingen. De måste, genom ekonomiska reformer, få upp tillväxten till nivåer som är tre-fyra gånger högre än vad de är i dag, om inte arbetslösheten ska fortsätta att öka - med de politiska effekter som det får, sade Sveriges utrikesminister Carl Bildt till TT inför mötena.

– Till att börja med är det viktigt att den egyptiska regeringen formulerar ett sammanhängande ekonomiskt program. Det har varit ett problem att fokus ligger på andra frågeställningar, och under tiden håller ju ekonomin på att försämras, sade Bildt.

Samarbetet, kallat "EU-Egypt Task Force", är det tredje i sitt slag i regionen. Sedan tidigare har Tunisien och Jordanien inlett liknande samarbeten med EU.

TT

Publicerad: