Falsk nyhet fällde son till Trumprådgivare

UTRIKES

USA. En falsk nyhet som utlöste skottlossning på en krog - som ledde till att en ung medarbetare i Team Trump fick sparken. De senaste dagarna har den så kallade Pizzagate-affären fått stor uppmärksamhet i USA.

Sonen till Donald Trumps blivande nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn - Michael G Flynn - har tvingats lämna Trumps övergångsorganisation, enligt amerikanska medier. Den 33-årige sonen har de senaste veckorna hjälpt sin far med administrativa uppgifter och hade påbörjat den säkerhetsgranskning som krävs för att jobba i Vita huset, skriver The New York Times.

Körde till krog

Men Flynn junior har också twittrat. Han har bland annat spridit en falsk nyhet om demokraten Hillary Clinton med hashtag Pizzagate, uppgifter som ledde till att en man från North Carolina i söndags körde till Washington DC för att själv undersöka en viss utpekad pizzakrog.

Enligt den falska nyheten - som enligt bland andra BBC uppkom före valet och till en början figurerade på sajten 4chan som är känt för extremt innehåll - skulle restaurangen ha kopplingar till en barnsexhärva och Clintons presidentkampanj. Mannen hade ett gevär och öppnade eld inne på restaurangen, men hann gripas innan någon skadades.

Polis har försäkrat att det inte ligger någon sanning i påståendena om #Pizzagate och betonat att ingen utredning rörande barnsex och krogen pågår. Men termen "Pizzagate" ska ha använts över en miljon gånger på Twitter den senaste månaden. Och några timmar efter skotten twittrade Flynn junior att "Pizzagate" fortfarande är en historia värd att berätta - till dess att den bevisats vara osann.

Fadern är tyst

Blivande vicepresident Mike Pence bekräftade i tisdags för nyhetskanalen CNN att Mike Flynn junior inte längre arbetar för fadern eller med Trumps förberedelser inför presidentämbetet.

Michael Flynn den äldre, pensionerad generallöjtnant och tidigare chef för den militära underrättelseorganisationen DIA, har inte kommenterat uppgifterna. Före valet i november twittrade han själv en länk till en osann "nyhet" som rörde Hillary Clinton och en pedofilhärva, rapporterar AFP.

"Pizzagate"-affären, bland andra, har lett till en intensiv diskussion i USA om spridningen av osanna uppgifter på internet.

TT