Diplomatkällor: Det var kemvapen

Publicerad:
Uppdaterad:

Seoul. USA:s underrättelsetjänst har i en preliminär bedömning kommit fram till att den syriska regimen har använt kemiska vapen i attacken i al-Ghuta i Damaskus, uppger säkerhets- och diplomatkällor enligt Reuters.

Även Storbritannien pekar nu ut Assadregimen som ansvarig för gasattacken.

– Jag vet att några i världen tror att det här är någon slags konspiration från den syriska oppositionens sida, men jag tror att den möjligheten är försvinnande liten, säger Storbritanniens utrikesminister William Hague.

Även svenska utrikesministern Carl Bildt anklagar i dag Assad för att ha använt stridsgas mot civila.

"Det är svårt att komma till någon annan slutsats än att en dödande kemisk substans har använts i den attack regimens styrkor. . . genomförde mot detta av oppositionen kontrollerade område," skriver Bildt i dag på sin blogg om massakern i al-Ghuta-området, strax nordöst om den syriska huvudstaden.

"I Damaskus måste man veta att detta med all sannolikhet leder till att överväganden om någon form av militär insats från omvärldens sida intensifieras".

Ryssland säger sig ha uppmanat Syriens regering att samarbeta med FN:s vapeninspektörer så att de kan utreda den misstänkta kemiska attacken, rapporterar Reuters. Utrikesminister Sergej Lavrov har också sagt till sin amerikanske kollega John Kerry på telefon att oppositionen måste garantera inspektörernas säkerhet i området.

Enligt Ryssland uppmanar Lavrov och Kerry gemensamt till en "oberoende utredning" av attacken, rapporterar AFP.

Kina "hoppas och tror att de (FN:s vapeninspektörer) fullt ut kan konsultera den syriska regeringen för att säkerställa att deras utredning fortlöper smidigt," enligt ett uttalande från kinesiska utrikesdepartementet.

– Vi hoppas att regeringen i Syrien ska ge oss snabbt tillstånd att inspektera därför att man har svårt att ta prover efter en viss tid, säger FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson till P1 Morgon i Sveriges Radio.

Han medger att FN:s fredsarbete hindrats av att säkerhetsrådet inte kunnat enas.

– Men vi ska i sanningens namn erkänna att den här inspektionen har Kina och Ryssland inte gått emot. Tvärtom hoppas vi att de försöker påverka den syriska regeringen att acceptera inspektioner så snart som möjligt.

Oppositionen har lyckats smuggla ut prover, uppger en medlem i paraplyorganisationen syriska oppositionsalliansen.

– Vi tog dem och skickade ut dem ur Syrien, säger Badr Jamous till Reuters.

FN-chefen för nedrustning reser till Damaskus i morgon för att se till att inspektörerna får tillgång till området där attacken ska ha ägt rum, enligt AFP.

– Det vi har sett är helt klart ett tecken på en stor allvarlig händelse, säger USA:s president Barack Obama till CNN.

I intervjun varnar Obama för riskerna med ett oöverlagt amerikanskt ingripande i Syrien. På frågan om den "röda linjen" har överträtts i och med den påstådda attacken med kemiska stridsmedel säger Obama att detta är något som man måste "titta på".

– Men om USA skulle attackera ett annat land utan FN-mandat och utan att övertygande bevis har presenterats, så är frågan om internationell lag stödjer detta, säger han.

Om kemiska stridsmedel har använts är det ett brott mot mänskligheten som bör resultera i allvarliga konsekvenser för förövaren, sade FN-chefen Ban Ki-Moon vid ett besök i Sydkorea. Ban har också bett den syriska regeringen att omedelbart låta FN:s inspektörer besöka platsen och har skickat FN:s nedrustningschef Angela Kane till Damaskus för att framföra kravet.

Kina "hoppas och tror att de (FN:s vapeninspektörer) fullt ut kan konsultera den syriska regeringen för att säkerställa att deras utredning fortlöper smidigt," enligt ett uttalande från kinesiska utrikesdepartementet.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: