Utrikes

Våldsam valupptakt i Afghanistan

UTRIKES

Stockholm. Upptakten till det afghanska presidentvalet på lördag är våldsam och många internationella observatörer har lämnat landet. Talibanerna har hotat att göra allt de kan för att förstöra valet och uppmanar till bojkott.

– Stämningen här är nervös. Många av utlänningarna har lämnat. Samtidigt är många afghaner hoppfulla. De har sett mycket värre, säger Saeed Parto, chef på tankesmedjan Appro i Kabul.

Mars månad blev den blodigaste på länge med minst 170 dödsoffer, enligt officiell statistik.

"Islamiska emiratet Afghanistan uppmuntrar alla sina landsmän att undvika att bli offer för fiendens konspiration inför det kommande valet. Förkasta den så kommer du inte att utsättas för fara", skrev den största talibangruppen i ett uttalande.

I måndags dödade talibaner sex civila i en vägbomb i provinsen Kunduz och i onsdags dödades sex poliser i en självmordsattack intill inrikesdepartementet i Kabul. Samma dag påträffades också kropparna efter nio personer, varav en kandiderade i lokalvalet, i den nordliga provinsen Sar-e Pol.

Den dödligaste attacken, med 17 offer, genomfördes den 18 mars mot en marknad i Faryabprovinsen.

Den 11 mars dödades nio civila, fem utlänningar, på hotellet Serena i Kabul. Dådet kom bara dagarna efter att den svenske journalisten Nils Horner skjutits ihjäl på öppen gata. Det är ännu inte klart vem som låg bakom mordet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes