Utrikes

Svår kamp för att hjälpa tyfonoffren

UTRIKES

Manila. Även om tyfonen Haiyan inte slog till mot Filippinernas huvudstad med full kraft är det ändå många i mångmiljonstaden som har påverkats. TT:s utsände har träffat drabbade i Manila.

För Alexander Dalo, 50, som arbetar som vakt, var det några dagars osäker väntan innan han i går äntligen fick tag på sin mamma, som bor i provinsen Capiz i västra Visayas.

– Hon sade att tyfonen var väldigt stark, den starkaste hon upplevt i sitt liv. Hon bara grät, säger han.

Hans mamma och syster hade övergett huset och begett sig till ett säkert ställe. När tyfonen dragit förbi och de återvände, upptäckte de att huset hade förstörts.

– Det kommer att bli stora problem att bygga upp det igen. Vi får försöka att hjälpas åt, jag, min bror och min syster. Vi är väldigt fattiga, det är svårt att hitta pengar till det, säger Alexander Dalo.

Han tittar upp mot den nattsvarta himlen.

– Det är inte mycket att göra. Det är bara att be, säger han.

Utanför en nattöppen brödbutik i centrala Manila står Allan Dechavez, 27, och röker en cigarett medan en förvirrad kackerlacka springer förbi.

– Jag var självklart rädd. Det är ändå den kraftigaste tyfon som har drabbat Filippinerna, säger han.

Först trodde han inte att konsekvenserna hade blivit så allvarliga eftersom kommunikationerna med de värst drabbade regionerna brutits. När uppgifterna sedan började komma in förstod han allvaret. I morgon ska han skänka kläder till de behövande.

Han konstaterar att Visayaöarna drabbats av flera allvarliga tyfoner och även den kraftiga jordbävningen för några veckor sedan.

– Det förenar oss. Vi filippinier är tåliga, säger Allan Dechavez.

Hjälp i form av vattenrening, logistik och kommunikationsutrustning är på väg till Filippinerna, bland annat från Sverige. Men trasig infrastruktur. förstörda vägar och stora avstånd gör arbetet till en mardröm.

Tidigt i morse kom ett team med läkare, sjuksköterskor och samordnare från biståndsorganisationen Skandinaviska barnmissionen till staden Tacloban. Personalen flögs in med militärens Herculesplan - de enda som nu får landa och lyfta från den förstörda flygplatsen.

– Det går knappt att ta sig dit. Tacloban är en spökstad, säger Thord Dahl, som ansvarar för Barnmissionens arbete i Filippinerna, till TT.

Bland de överlevande i Tacloban är förtvivlan stor. Staden är helt beroende av hjälpsändningar och evakueringshjälp från tre militärplan som flyger till och från närbelägna Cebu.

Vid en landning samlades tiotals människor vid grindarna till flygplatsen och ropade på hjälp, rapporterar Reuters.

– Hjälp oss, hjälp oss. Var är president Aquino? Vi behöver vatten, vi är mycket törstiga. När kommer ni att ta bort liken från gatorna? ropade en kvinna.

Över 10 000 människor har rapporterats döda, varav många i Tacloban, men hela omfattningen av katastrofen är ännu inte känd. Myndigheter och hjälporganisationer har ännu inte kunnat nå alla öar.

Andreas von Weissenberg, katastrofsamordnare på Internationella Rödakorsfederationen i Manila, berättar att 25 avdelningar inom Röda Korset nu arbetar i de katastrofdrabbade områdena.

– Katastrofenheter är på väg hit från Storbritannien, USA, Spanien och andra länder.

Beredskapen handlar bland annat om vattenreningsenheter och sjukvårdskliniker.

Grupperna från Röda Korset som redan arbetar i de drabbade områdena vittnar om fasor.

– Situationen är fullständigt katastrofal i de östra delarna, framför allt i Leyte. Enda sättet att hålla kontakt är via satellittelefon. Det finns ingen elektricitet, och eftersom batterierna kan ta slut får vi bara sporadiska rapporter, berättar Andreas von Weissenberg.

Nu tros sammanlagt mellan fem och tio miljoner människor ha drabbats, berättar von Weissenberg.

Myndigheterna fruktar stigande dödstal när räddningsmanskapet når fram till samhällena längs kusten. Ett av dem är Guiuan med 40 000 invånare i östra Samarprovinsen där supertyfonen först gick in över land. Bilder som militären tagit från luften visar skrämmande scener med människor som vandrar runt bland resterna av raserade byggnader och sönderflisade träd. Ingen hjälp har ännu nått det avlägset belägna samhället.

Ett Hercules-plan lastat med kommunikationsutrustning och materiel till basläger lyfter i dag från Örebro flygplats med destination Filippinerna. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommer också att skicka personal.

Troligen flyger man till Tacloban, men MSB har fått förfrågningar även från andra regioner. Hercules-planet kan landa på små och kanske delvis förstörda flygplatser och kan också komma att användas som luftbro mellan Manila och drabbade öar.

Totalt ska åtta personer från Sverige, inklusive en person från MSB, koordinera den gemensamma insatsen, till exempel elektriker, sjukvårdare och experter på vattenrening.

Utrikesdepartementet har inte fått några uppgifter om skadade eller avlidna svenskar i Filippinerna.

– Vi räknar med att det finns cirka 1 000 svenskar i de drabbade områdena, men det är en grov uppskattning, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s kommunikationsenhet.

Den svenska ambassaden i Bangkok kommer att skicka konsulär personal till Manila för att bistå eventuella svenskar som behöver hjälp.

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes