Inga framsteg i Syrien-förhandlingar

UTRIKES

Syrien. USA:s utrikesminister John Kerry anklagar regeringen i Damaskus för krigsbrott och brott mot mänskligheten. FN:s generalförsamling kräver ett omedelbart eldupphör - men bombningarna fortsätter så länge jihadister finns kvar i Aleppo, enligt Assadregimens allierade Ryssland.

Stämningen kunde ha varit bättre inför lördagens möte mellan amerikanska och ryska förhandlare i Genève.

Målet med förhandlingarna i Genève är att försöka förhandla fram ett stopp på striderna, som förvandlat stora delar av Aleppo till ruiner. Liknande försök har misslyckats vid otaliga tillfällen.

Evakuera civila

"Vi bevittnar med oro de sista kapitlen av vad som kommer att kallas för 'Slaget om Aleppo'", säger FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura i ett uttalande, rapporterar AFP. Det viktiga nu är att evakuera de civila som finns kvar i staden, enligt de Mistura.

Syriska och ryska militären inledde sin senaste offensiv mot östra Aleppo i mitten av november. Sedan dess har mer än nio tiondelar av de områden som tidigare kontrollerades av jihadister tagits tillbaka av regimen.

Den turkiska armén och dess allierade trängde på lördagen in i IS-bastionen al-Bab som ligger norr om Aleppo.

Hårda strider rasade

De kom in i staden från nordväst efter våldsamma strider med jihadister, när turkiskt artilleri bombade staden, uppgav det oppositionella och brittisktbaserade Syriska människorättsobservatoriet.

Hårda strider rasade till sent på kvällen i staden, som ligger nära gränsen till Turkiet. Den har kontrollerats av IS sedan 2014.

Enligt turkiska medier ska 300 kommandosoldater skickas till Syrien för att förstärka den militära insatsen.

Den turkiska utrikesministern Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu sade att jihadister riskerar att dödas på annat håll, när de lämnar Aleppo.

TT