Klart: "Mamma" Merkel fortsätter

UTRIKES

Tyskland. Hon bär redan smeknamnet Mutti (mamma) efter sina många år som Tysklands mäktigaste kvinna.

Och nu meddelar Angela Merkel att hon vill fortsätta som förbundskansler även efter valet nästa år.

– Jag har tänkt på det här under oändligt lång tid. Beslutet om en fjärde mandatperiod är - efter elva år på posten - allt annat än trivial, säger Merkel vid en presskonferens i Berlin enligt Reuters.

Hon har varit regeringschef sedan 2005. Spekulationerna har svallat om 62-åringen vill fortsätta som kansler även efter valet hösten 2017. Svaret har nu kommit: "ja".

Men Merkel, som under senare tid inkasserat förluster i regionalval, står inför många inrikespolitiska utmaningar - inte minst på grund av flyktingkrisen. Det främlingsfientliga partiet AFP har skördat framgångar. Det har också knakat i fogarna mellan Merkels kristdemokratiska CDU och systerpartiet CSU i Bayern samt i regeringskoalitionen med socialdemokratiska SPD och CSU.

Erbjuder erfarenhet

Rutger Lindahl, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, tror att Merkel vill rida ut en storm.

– Hon är ju en politiker ut i fingerspetsarna. Hon känner att hon fortfarande har en uppgift att fylla, och att det förväntas av henne, säger han till TT.

På söndagen ställde sig också CSU:s kontroversielle ledare Horst Seehofer bakom Merkels beslut. Den hätske kritikern av hennes migrationspolitik rätade sig därmed in i CDU:s led.

Merkel säger att hon vill erbjuda sin erfarenhet för att hålla Tyskland samman, för demokrati och för frihet och respekten för alla människor oavsett ursprung eller kön.

Hon siar om en tuff valrörelse, och om kritik från både höger och vänster.

"Morsan för alltihopa"

TT: Tror du att hon är politikern att fäkta undan populistiska krafter i nästa val?

– Ja, jag tror att hon själv tror detta i alla fall - att om hon skulle lämna så skulle det bli mer av ett öppet fält, svarar Lindahl.

Merkel har fortfarande popularitetssiffror som väcker avund bland utländska ledare. 55 procent av tyskarna vill att hon fortsätter, enligt en opinionsmätning i tidningen Bild.

Hon kan bygga allianser och har navigerat väl både inrikes- och utrikespolitiskt. Dessutom ger hon förutsägbarhet i en politiskt mycket osäker tid.

– Hon är inte bara Mutti i Tyskland, alltså morsan för alltihopa, utan också en trygghet för många andra politiker, säger Lindahl.

"Oerhört betydelsefullt"

Lindahl tror att valet av Donald Trump som USA:s nästa president och Storbritanniens utträde ur EU har påverkat hennes beslut, liksom utvecklingen i Frankrike och Italien samt motsättningarna i EU.

– Jag tror att Merkel gärna skulle se sig som en representant för den liberala demokratin och en säkerhet, en garant för denna när den är satt under så stark press i många delar av världen.

TT: Hur viktigt är hennes beslut för EU, om hon vinner?

– Det är oerhört betydelsefullt. Det kan man nog säga, att hon i många avseenden är den person som symboliserar den kvarvarande kraften i EU när det gäller att hålla samman.

TT