Oklart om alkohol när kungen sörjs

Thailand. Det råder landssorg i Thailand efter kungens död. Men exakt hur det påverkar törstiga turister är oklart.

– Vi får se vad som händer framöver, säger Kent Holmgren, svensk krögare och hotellägare på den turisttäta ön Phuket.

Officiell sorg är utlyst i ett år efter kung Bhumibol Adulyadejs bortgång, och Thailands juntaledare Prayut Chan-O-Cha har bett landets invånare att avhålla sig från nöjen och festligheter i 30 dagar.

Vad det sistnämnda innebär är i praktiken är svårt att avgöra.

– Jag skulle tro att det inte serveras någon alkohol någonstans just nu, men troligen kommer det att göras inom snar framtid med tanke på turismen, säger Joakim Persson, redaktör för magasinet Scandasia i Bangkok, till TT.

– Stoftet har precis förflyttats från sjukhuset till Grand palace (det kungliga palatset), och det sänds på tv. Stora delar av stan är ganska avstängda, säger han när klockan precis passerat 18 lokal tid.

Oklart om alkohol

Rapporterna om vad som gäller angående "nöjen och festligheter" är något motsägelsefulla i de lokala medierna. Tidigare har dödsfall i kungafamiljen följts av stoppad alkoholförsäljning i barer och affärer, enligt BBC News. Samtidigt skriver Khaosod English att "alkohol kommer att serveras under de vanliga tiderna" efter kungens död.

Just nöjen och festligheter är till stor del vad Phuket i södra Thailand går ut på för många svenska resenärer - och vid lunch lokal tid på fredagen var mycket som vanligt på ön.

– Än så länge är allt öppet som vanligt. I går kväll var det ingen musik på bargatan, men det var öppet och man kunde ta en drink. Men det var lugnt, säger Kent Holmgren, som driver ett hotell och en restaurang cirka 150 meter från stranden i badorten Patong.

Svartvit tv

Svenska ambassaden i Bangkok rekommenderar resenärer att respektera sorgeperioden. "Att agera på ett sätt som kan uppfattas vanära kungahuset betraktas i Thailand som ett allvarligt brott", skriver ambassaden på sin sajt.

Kent Holmgren tror dock att landssorgen märks mer i storstäderna än vid kusten. Han har inte nåtts av några råd eller order från de lokala myndigheterna.

– Det enda vi har sett är det som står i tidningarna, att det är officiell sorgetid i ett år nu. Alla tidningar och även tv-kanalerna är i svartvitt. I alla tv-kanalerna handlar det om kungen, säger Kent Holmgren.

TT

Publisert: