Trump hotar företag som vill flytta

UTRIKES

USA. USA:s nästa president Donald Trump hotar företagare som funderar på att flytta jobb från USA.

– Företag kommer inte att kunna lämna USA mer utan att det blir konsekvenser. Det kommer inte att hända, säger Trump vid ett besök vid en luftkonditioneringsfabrik i Indiana.

Trump lovade under sitt kampanjande att amerikanska jobb skulle stanna inom landet, och sade att företag som flyttar produktion till låglöneländer kommer att drabbas av straffavgifter.

Hans blivande vicepresident Mike Pence har förhandlat fram ett avtal med företaget Carrier för att hindra att drygt tusen jobb flyttas till Mexiko. Staten har erbjudit 7 miljoner dollar i stödåtgärder de närmaste tio åren.

– Jag tycker att det är väldigt presidentlikt. Och om det inte är presidentlikt, så är det okej för jag gillar att göra det, säger Trump.

Ringa många samtal

Den tillträdande presidenten tillägger att sänkta skatter och onödiga regler kommer att göra att inget företag kommer att behöva flytta.

– Men vi kommer att göra många telefonsamtal till företag när de säger att de kommer att lämna landet, för de kommer inte att lämna landet, säger Trump.

Kritik från Sanders

Demokraternas tidigare presidentaspirant Bernie Sanders skriver i en debattartikel i Washington Post att Carriers ägare tagit Trump som gisslan och vunnit. Trump "har skickat en signal till varje företag i hela landet att de kan hota med att flytta jobb utomlands i utbyte mot företagsvänliga skatteförmåner och stimulansåtgärder", skriver han.

Vita husets undvek att direkt kritisera Trumps ansträngningar, men uttryckte viss skepsis mot strategin för att behålla amerikanska jobb.

– Herr Trump kommer att behöva göra ytterligare 804 likadana tillkännagivanden för att komma upp i samma antal jobb i tillverkningssektorn som skapats i det här landet under president Obama, säger talespersonen Josh Earnest.

TT-AFP