Zuma stannar hemma under våldskris

Publicerad 2015-04-18

Sydafrika. Sydafrikas president Jacob Zuma har beslutat ställa in ett planerat besök i Indonesien med anledning av den pågående våldsvågen mot invandrare i sydafrikanska städer.

Oroligheterna, som började i staden Durban för några veckor sedan, har spritt sig till storstaden Johannesburg, som är södra Afrikas ekonomiska nav.

Utsatta områden patrulleras nu av förstärkta polisstyrkor. Under lördagen föreföll det vara lugnt, men rädda invandrare har samlats i flyktingläger och grannänderna Malawi och Zimbabwe har börjat hämta hem sina medborgare med buss.

Zimbabwes president Robert Mugabe, som framträdde vid landets 35-åriga självständighetsfirande, uttryckte i ett tal på lördagen "chock" och "avsmak" inför rapporterna från Durban. Han talar också för andra stater i regionen eftersom han just nu är ordförande i både Afrikanska unionen (AU) och samarbetsorganisationen SADC.

På lördagen lovade Zuma att besöka ett av lägren och att förövare ska straffas.

Också den traditionelle zulukungen Goodwill Zwelithini, vars utlänningsfientliga uttalanden tidigare i år anses ha eldat på stämningarna, letar nu efter en mer moderat hållning och hävdar att han blivit "missförstådd".

Zimbabwierna är den största invandrargruppen i Sydafrika, ungefär en kvarts miljon människor.

TT-AFP