Aktivistfall sår split USA-Kina

Publicerad 2012-04-28

Peking. Den kände aktivisten Chen Guangcheng beskyddas nu av USA i Peking, uppger den Texasbaserade människorättsgruppen China Aid. Fallet är mycket känsligt, särskilt som USA:s utrikes- och finansministrar Hillary Clinton och Timothy Geithner just är på väg till Kina.

Chen är på flykt från husarrest. Enligt China Aid säger en insatt källa att han befinner sig på USA:s ambassad.

Clinton och Geithner kommer om några dagar till Peking för en årlig "strategisk och ekonomisk dialog" USA-Kina.

"Samtal på hög nivå pågår just nu mellan företrädare för USA och Kina angående Chens status", heter det i en kommuniké från China Aid.

Inget av länderna har dock offentligt kommenterat uppgifterna om att Chen skulle befinna sig på USA:s ambassad i Peking.

– Om detta är sant är det en mycket het potatis för båda sidor. Det är politiskt mycket, mycket känsligt, säger Zhu Feng, politisk expert i Peking, till AFP.

– Vi vet inte med säkerhet om han är där, men det är mycket intressant att ambassadpersonal inte har klargjort om han befinner sig där eller inte.

Även om Chen är på amerikanskt område innebär det dock inte att han är i säkerhet. I ett liknande fall sökte Wang Lijun, tidigare nära medarbetare till det politiska stjärnskottet Bo Xilai, härom månaden skydd på USA:s konsulat i Chengdu. Efter att ha förhört honom och pratat med kinesiska myndigheter skickade amerikanerna ut honom till väntande polis.

Turerna kring den nu avsatte och utfryste Bo Xilai fortsätter att skaka den kinesiska regimen, och Chen Guangcheng-affären hotar att förvärra läget ytterligare.

TT-Reuters