Utrikes

14 år för krigsherren Lubanga

UTRIKES

Haag. Krigsherren Thomas Lubanga dömdes på tisdagen till 14 års fängelse för att ha rekryterat barnsoldater till sin rebellarmé i Kongo-Kinshasa, uppgav Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag i ett historiskt utslag.

Lubanga befanns skyldig redan i mars i år, i den första domen sedan tribunalen började arbeta 2003. I juni yrkade ICC:s chefsåklagare på 30 års fängelse.

Den fem år långa inbördeskonflikten i Kongo-Kinshasa krävde 60 000 människors liv fram till 2003, de allra flesta av dem civila. De rekryterade barnen, många under 15 år, fördes till mycket brutala träningsläger i Ituriregionen där pojkar utbildades för strid och flickor blev hjälpredor och sexslavar.

Den tid som Lubanga har suttit gripen, sedan mars 2006, räknas in i domen, vilket innebär att han kommer att bli fri redan om åtta år. Var han ska avtjäna sitt straff har ännu inte uppgetts. Finland, Österrike, Belgien, Storbritannien, Serbien och Mali har tidigare meddelat att de kan tänka sig att ta emot fångar som dömts av ICC.

– Att enrollera barn under 15 och använda dem i våldsamheter är otvetydigt ett väldigt allvarligt brott. Barns sårbarhet innebär att de måste ges särskilt skydd i jämförelse med den vanliga befolkningen, sade domaren Adrian Fulford när han meddelade straffet.

Samtidigt gick Fulford ut i skarp kritik mot åklagarna. Särskilt den förre chefsåklagaren Luis Moreno-Ocampo kritiserades för försöken att få krigsherren dömd för att ha utsatt barnen för sexualbrott.

– Herr Lubanga sattes under starkt, obefogat tryck av åklagarnas agerande. Ingenting tyder på att herr Lubanga gav order om eller uppmuntrade till sexuellt våld, sade Fulford.

TT-Reuters-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes