Rörigt när tyska AFD valde ny ledning

UTRIKES

Tyskland. Det tyska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) har röstat fram en ny ledning. Efter en stökig valomgång blir det gruppledaren Alexander Gauland som tar plats bredvid Jörg Meuthen i partitoppen.

Jörg Meuthen har ensam varit partiordförande för AFD sedan Frauke Petrys avhopp tidigare i år. Under helgens kongress skulle Petrys ersättare utses, tillsammans med en ny partiledning, två beslut som kan ge en vink om partiets ideologiska riktning.

Gruppledaren Alxander Gauland hade enligt uppgift inga planer på att ställa upp i ordförandekampen och det var bäddat för Georg Pazderski, ordförande för AFD i Berlin, att fylla Petrys plats.

Överraskande utmanare

Meuthen valdes om med övertygande 72 procent. Men fullständigt överraskande fick Doris von Sayn-Wittgenstein nästan hälften av rösterna, 49 procent mot favoriten Pazderskis 47. Efter en andra valomgång låg båda fortfarande strax under de 50 procent som krävs och kongressen avbröts tillfälligt.

Båda drog tillbaka sina kandidaturer. Alexander Gauland ställde sig trots allt till förfogande och fick genast den nödvändiga majoriteten.

Mötet försenat

Sammanlagt omkring 600 delegater deltar i AFD:s kongress. Partiet, som driver en starkt invandrings- och islamfientlig politik, fick nära 13 procent av rösterna i valet och kom därmed in i förbundsdagen, något som sänt chockvågor genom det tyska politiska etablissemanget.

Mötet blev försenat sedan demonstranter hindrat delegater att ta sig in i byggnaden, och flera skadades i tumultet.

Polisen fick sätta in vattenkanoner för att skingra de demonstranter som samlats utanför kongresshallen i Hannover. Bland de skadade finns enligt Norddeutscher Rundfunk en polis som fick en flaska kastad mot sig.

TT