Frankrike: Syrisk regim bakom kemvapenattack

Frankrike/Syrien. Det var en kemvapenattack som inträffade i Syrien för några veckor sedan - och det var den syriska regimen som låg bakom. Det hävdar fransk underrättelsetjänst i en ny rapport.

Fransk underrättelsetjänst har kommit fram till att styrkor lojala med Syriens president Bashar al-Assad utförde en attack med nervgasen sarin i norra Syrien i början av april, och att al-Assad eller någon i hans närmaste krets gav order om attacken.

Det hävdas i en sexsidig rapport från underrättelsetjänsten.

– Det finns inga tvivel om att saringas användes. Det finns heller inga tvivel om den syriska regimens ansvar, med tanke på hur sarinet var producerat, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault på en pressträff efter att han presenterat rapporten, enligt nyhetsbyrån AFP.

Underrättelsetjänsten säger sig kunna dra slutsatserna efter provtagningar som gjorts på platsen och även efter blodprov från ett av offren, enligt rapporten som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av. Där står också att jihadistgrupper i området inte har resurserna att genomföra en sådan attack, samt att Islamiska staten inte befann sig i området.

Över 80 människor, många av dem barn, dödades i Khan Sheikhun i nordvästra Syrien den 4 april i den misstänkta kemvapenattacken.

Tidigare har även analyser gjorda av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) visat spår av sarin. Bashar al-Assad har förnekat attacken och hävdat att Syrien inte ens har tillgång till kemiska vapen.

TT

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN