Donald Trump

Tidslinje: Trumprådgivarens ryska kontakter

UTRIKES

USA. Han har tidigare spelat en mindre roll i skandalen kring den ryska inblandningen i USA-valet. Men Donald Trumps tidigare rådgivare George Papadopoulos lögner om sina kontaktförsök med Moskva har gjort att utredningen har tagit en ny vändning.

Donald Trumps tidigare utrikespolitiska rådgivare George Papadopoulos, 30, har erkänt att han har ljugit för FBI om omfattningen av sina kontaktförsök med Moskva. Grekamerikanen, som var ett relativt okänt namn före Trumps presidentvalskampanj, greps i somras.

Papadopoulos har tidigare spelat en liten roll i rapporteringen kring utredningen om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016. Men åtalet, som nu har blivit offentligt, visar hur han gång på gång jobbat på att knyta band med Kreml - för att senare försöka mörka det för FBI. Det framgår också att han fick information om att Ryssland hade tusentals mejl från Demokraterna, två månader innan e-post-skandalen briserade i USA.

Men det är fortfarande oklart hur uppgifterna om Papadopoulos kommer att påverka utredningen.

"Få personer kände den unge, juniora, volontären som heter George, som redan har visat sig vara en lögnare", twittrar president Donald Trump om mannen som han förra året utsåg till sin rådgivare. Vita husets talesperson Sarah Sanders har beskrivit Papadopoulos som en frivillig kampanjarbetare, vars roll var "extremt begränsad".

I åtalet framgår dock att utredarna betraktar Papadopoulos position som betydelsefull för dem som ville vidarebefordra information som skulle kunna vara till hjälp i Donald Trumps kampanj.

Det här är vad den tidigare FBI-chefen Robert Muellers utredning om kontakter mellan Papadopoulos och ryska företrädare har visat hittills:

Mars 2016

Bara några dagar efter det att Papadopoulos erbjudit sin hjälp i Trumps kampanj, i början av mars 2016, får han enligt åtalet av en "handledare" veta att ett av de viktigaste utrikespolitiska målen är "en förbättrad relation med Ryssland".

En vecka senare träffar Papadopoulos en Londonbaserad professor i Rom - i medier identifierad som Joseph Mifsud - som sade sig ha "betydande kontakter med ryska regeringstjänstemän". Enligt FBI är Mifsud först ointresserad, men ändrar sig när han får veta vem Papadopoulos jobbar för. Under ett nytt möte i London kort därefter tar Mifsud med sig en kvinna som presenteras som en släkting till Vladimir Putin, med goda kontakter med högt uppsatta ryska tjänstemän.

Papadopoulos börjar mejla företrädare för Trumpkampanjen om sin "gode vän" Mifsud och kvinnan, som han felaktigt beskriver som Putins syskonbarn (den ryske presidenten har inga syskon). I de första förhören med FBI hävdar Papadopoulos att kontakterna med kvinnan var ytliga och harmlösa, men i mejlen till kampanjföreträdare skriver han att han jobbar på att få till ett möte mellan Trump och Putin.

21 mars 2016

Presidentkandidat Trump pressas hårt av medier som vill veta mer om hans utrikespolitiska linje och för The Washington Post namnger han den 21 mars Papadopoulos som en av sina fem utrikespolitiska rådgivare.

31 mars 2016

Den 31 mars träffar Papadopoulos för första gången Trump, på ett möte i Washington. Då pratar Papadopoulos, enligt en anonym rådgivare som The New York Times har talat med, om sina ryska kontakter och möjligheterna att få till ett möte med Putin. I rummet finns nuvarande justitieministern Jeff Sessions som enligt källan säger att det är en dålig idé och att Papadopoulos aldrig ska lyfta frågan igen.

April 2016

Papadopoulos låter sig inte avskräckas och enligt åtalet fortsätter kontakterna. I april skriver den ryska kvinnan att "vi alla är väldigt exalterade inför möjligheterna till en god relation med herr Trump". Mifsud introducerar via mejl Papadopoulos för en inflytelserik person med kopplingar till det ryska utrikesdepartementet.

26 april 2016

Den 26 april äger ett viktigt möte rum i London. Mifsud är tillbaka från Moskva och berättar för Papadopoulos att han fått veta att Ryssland har "smuts" (dirt) rörande Trumps presidentrival Hillary Clinton samt tusentals mejl från Demokraterna. Skandalen kring e-posten briserade inte förrän två månader efter det att Papadopoulos nås av informationen. Det är fortfarande oklart när och hur Papadopoulos förde uppgifterna vidare till kampanjen.

J.D. Gordon, som jobbade som nationell säkerhetsrådgivare i Trumps kampanj, hävdar att han inte visste något om Papadopoulos försök att knyta kontakter med Ryssland eller om Papadopoulos kännedom om e-posten.

"Jag blev överraskad när jag fick reda på vad George Papadopoulos sysslat med under kampanjen. Det är väldigt svårt att veta vad varje person håller på med, i synnerhet som vissa försöker runda kommandokedjan. George Papadopoulos var uppenbart ett extremfall", skriver Gordon i ett sms till The New York Times.

4 maj 2016

Den 4 maj skriver kontakten med kopplingar till ryska UD till Mifsud och Papadopoulos för att berätta att det finns departementstjänstemän som är "öppna för samarbete".

Juni 2016

FBI beskriver hur Papadopoulos vid den här tiden är optimistisk och berättar för en av Trumps rådgivare om att han har fått "intressanta meddelanden från Moskva" och att Ryssland är intresserat av att "ta emot Trump".

Papadopoulos erbjuder sig också att själv flyga till Moskva om Trump inte själv har möjlighet. Men trots hans omfattande ansträngningar blir resan aldrig av. Och i stället för att bryta ny mark i kontakterna med Ryssland kommer Papadopoulos snart att bli föremål för Robert Muellers utredning som nystar i de ryska kopplingarna till valet.

27 januari 2017

En vecka efter det att Trump tillträtt som president i januari 2017 hörs Papadopoulos av FBI, som varnar honom för att det är brottsligt att ljuga. Han gör det ändå, tonar ned kontakterna och hävdar att han var i kontakt med Mifsud och de andra innan han jobbade för Trumps kampanj.

16 februari 2017

Nytt FBI-förhör med Papadopoulos. Dagen efter byter han mobilnummer och tar bort sitt Facebook-konto.

27 juli 2017

Papadopoulos grips på en flygplats utanför Washington. Han går senare med på att samarbeta med FBI.

5 oktober 2017

Papadopoulos erkänner sig skyldig till att ha ljugit för FBI.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes

/

Donald Trump

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

London