Separatister vill bara ha Puigdemont

Spanien. Den katalanska separatistkoalitionen Junts per Catalunya ser bara en president för regionen: Carles Puigdemont.

Det säger de till tidningen El País dagen efter att den spanske premiärministern Mariano Rajoy kallat det "absurt" att försöka regera Katalonien från Bryssel, där Puigdemont befinner sig i självvald exil.

"Puigdemont kommer att utses till president. Staten kan inte förhindra det. Vi katalaner är tydliga med att de problem som staten orsakat måste lösas av staten", meddelar separatisterna.

Puigdemont själv sätter också press:

– Vallurnorna har talat, demokratin har talat, alla har fått uttrycka sig. Vad är det Rajoy väntar på för att acceptera resultaten, frågar han från Bryssel.

Efter nyvalet som hölls innan jul ska ett nytt katalanskt parlament formas och sedan ska detta parlament välja en ledare.

Men de två separatistledare som drev frågan om katalansk självständighet hårdast anklagas för brott av regeringen i Madrid. Carles Puigdemont är i Belgien och Oriol Junqueras sitter frihetsberövad i Madrid.

Den 1 oktober höll Katalonien en folkomröstning om huruvida regionen ska fortsätta vara en del av Spanien eller bryta sig ur och bli självständigt. En överväldigande majoritet röstade då ja till självständighet, men valdeltagandet var mycket lågt.

Folkomröstningen hade förbjudits av regeringen i Madrid och enligt författningsdomstolen var den olaglig.

Senare samma månad avsatte centralregeringen regionregeringen och upplöste regionparlamentet. Nyval utlystes, och detta val hölls i förra veckan, den 21 december.

TT