Erdogan: Israel är "barnamördare"

UTRIKES

Turkiet/Israel. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan går till hårt angrepp mot Israel. I ett tal i staden Sivas kallar Erdogan Israel en "terroriststat" som "mördar barn".

– Palestina är ett oskyldigt offer. När det gäller Israel så är det en terroriststat, säger han.

– Vi kommer inte att lämna Jerusalem i händerna på en stat som mördar barn.

Känslomässiga utspel från Erdogan tillhör inte ovanligheterna. I våras anklagade han Nederländerna för att ligga bakom massakern på bosniaker i Srebrenica 1995, och hävdade att "fascismen löper fritt på Europas gator". Han drog även paralleller mellan den nederländska polisens hantering av turkiska demonstranter och judeförföljelserna i Europa på 30- och 40-talet.

Söndagens uttalande sker bara några dagar efter det att USA:s president Donald Trump tillkännagav att landets ambassad i Israel ska flytta från Tel Aviv till Jerusalem.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu blev inte Erdogan svaret skyldigt.

– Jag är inte van vid att bli uppläxad om moral från en ledare som bombar kurdiska byar i sitt Turkiet, som fängslar journalister, som hjälper Iran komma runt internationella sanktioner och som hjälper terrorister, även i Gaza, att döda oskyldiga människor, sade han på en gemensam presskonferens i Paris med Frankrikes president Emmanuel Macron.

TT-AFP