Guantanamofångar till Irland

Publicerad:
Uppdaterad:

Washington. Tre Guantanamofångar har skickats till Irland och Jemen, den senaste överföringen av fångar i president Barack Obamas försök att stänga det kontroversiella fånglägret i januari.

Jemeniten Alla Ali Bin Ali Ahmed skickades tillbaka till sitt hemland medan två andra fångar skickades till Irland. Den amerikanska regeringen avslöjar inte deras identitet efter en begäran från den irländska regeringen.

Tidigare i veckan meddelade USA:s regering att den slutit ett avtal om att skicka tolv kinesiska uigurer till önationen Palau, en mikrostat med 20 000 invånare i västra Stilla havet.

Palau stod under amerikansk förvaltning fram till 1994 och har liksom flera andra Stillahavsnationer diplomatiska relationer med Taiwan i stället för Kina. Därmed riskerar Palau inga ekonomiska eller andra sanktioner från Kina genom att ta emot uigurerna.

Svårt hålla tidsgräns

Obamaregeringen närmar sig ett beslut om var på amerikansk mark en del av Guantanamofångarna ska placeras, uppger en regeringskälla.

Guantanamolägret har mött hård internationell kritik, och blivit ett hinder för goda förbindelser med den muslimska världen. Men till januari 2010 ska lägret vara tomt, har president Barack Obama lovat. Men han har stött på juridiska, politiska och diplomatiska svårigheter och kan få svårt att hålla tidsgränsen.

– Vi gör allt vi kan för att för att stänga det vid den tidpunkten. Vi befinner oss i slutfasen när det gäller att hitta en plats för ett säker internering i USA där de kan hållas fängslade, säger källan.

Besked i november

Ett beslut om amerikansk interneringsplats väntas senast i mitten av november. Obama har sagt att en del fångar kanske inte kan åtalas men är trots det för farliga för att flyttas utomlands.

Sedan 2002 har minst 540 fångar förts från Guantanamo till minst 30 länder. Fortfarande finns drygt 220 fångar kvar på basen.

Förre presidenten George W Bush inrättade lägret 2002, i kölvattnet på den USA-ledda offensiven mot talibanregimen i Afghanistan som hyste al-Qaida. De som greps i Pakistan och Afghanistan utpekades för samröre med terrornätverket.

Kvar på Guantanamo finns Khalid Sheikh Muhammad, som är anklagad för att ha planerat 11 september-attackerna mot USA.

TT-Reuters

Publicerad: