Utrikes

Frianden i Politkovskaja-målet

UTRIKES

Moskva. Alla de tre män som åtalats för inblandning i mordet på den berömda ryska journalisten Anna Politkovskaja frias av domstolen.

Politkovskaja var på väg in i sitt hyreshus i centrala Moskva den 7 oktober 2006 när hon sköts ihjäl i hissen, i vad som uppenbart var ett kontraktsmord.

De åtalade som nu friats är två tjetjenska bröder - Dzjabrail och Ibrahim Machmudov - som anklagats för att ha kört den man som utpekats som mördaren - deras bror Rustam - till brottsplatsen. Den tredje friade var en före detta polis, Sergej Chadzjikurbanov, som anklagats för att ha samlat in information som gjorde det möjligt att genomföra mordet.

Anna Politkovskaja var känd som Rysslands mest frispråkiga journalist och hade under många år rapporterat kritiskt om framför allt den ryska krigföringen i Tjetjenien.

Friandet kommer att överklagas, meddelade åklagaren Julia Safina efteråt.

De åtalades advokat Murad Masajev sade att de nu kommer att söka skadestånd från ryska staten.

– Vi kommer naturligtvis att driva en sådan stämning eftersom killarna har suttit i fängslade en lång tid och plågats för ingenting, sade Musajev enligt nyhetsbyrån Interfax.

Även en fjärde person som åtalades samtidigt, dock ej för själva mordet, friades. Förre säkerhetstjänstagenten Pavel Rjaguzov hade åtalats för utpressning i ett fall med anknytning till de andra åtalade.

Samtliga fyra släpptes fria efter juryns utslag.

Ryska journalistförbundets ordförande Vsevolod Bogdanov fördömde polisutredningen i sin första kommentar till de friande domarna.

– Det är en skam. Vad är det för sorts utredning som har gjorts om juryn var helt enig i sitt utslag? sade Bogdanov till Interfax.

Utredningen och rättegången har tidigare även kritiserats skarpt av Politkovskajas anhöriga, kollegor på tidningen Novaja Gazeta och människorättsförkämpar.

Exempelvis har aldrig någon pekats ut som den som gav order om mordet. Många har uttryckt tvivel på att bröderna Machmudov själva skulle ha bestämt sig för att ta livet av Politkovskaja.

Advokat Karina Moskalenko, som bevakat de anhörigas intressen under rättegången, antydde att ryska myndigheter låg bakom mordet.

– Vem skulle kunna hata Anja för hennes artiklar? Jo, de som är ansvariga för vad som hände i Tjetjenien, sade Moskalenko enligt Reuters.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes