Utrikes

Häktningar efter danska mc-razzior

UTRIKES

Köpenhamn. Åtta män från mc-gängmiljön i Köpenhamnsområdet häktades på fredagen, efter stora razzior mot Hells Angels och dess stödgrupp AK81.

De misstänks för inblandning i några av de värsta av de många attentaten i den danska huvudstaden.

Efter 32 gripanden vid razziorna i torsdags pågick fredagens häktningsförhandlingar till långt in på kvällen.

Två män, en 28-årig medlem av AK81 och en 24-åring med anknytning till Hells Angels, häktades i 24 dygn misstänkta för mordförsök i april, då en man blev nedskjuten på Nørrebro. Offret överlevde trots en skur av kulor i armar och ben från de mc-burna gärningsmännen.

Två andra häktades för mordförsök i september. En 19-åring som arbetade i en kiosk på Vesterbro träffades då av tre skott i magen.

I båda fallen är även offren, som det brukar heta, välkända av polisen.

Hämnd på gång

Ytterligare två män häktades för ett brutalt överfall på tre ynglingar med utländsk bakgrund på Nørrebro i augusti, medan de två sista av de åtta anklagas för olaga vapeninnehav.

Torsdagens tillslag var en följd av att det verkade planeras hämndaktioner för skottattentatet mot en grupp HA- och AK81-medlemmar på en sushirestaurang i Hellerup nyligen.

Under aktionen beslagtogs en revolver, en luftpistol, ett jaktgevär, ammunition samt en del stöldgods och en mindre mängd amfetamin.

Polisens räder riktade sig mot sammanlagt 18 klubblokaler i hela huvudstadsområdet.

Sköt prick

Vidare kunde skattemyndigheten lägga beslag på sex Harley Davidson-motorcyklar. På ett ställe fick en gängmedlem 106 000 danska kronor beslagtagna. På privatadresser hittades på ett ställe 100 000 danska kronor och på ett annat 600 000 danska kronor, pengar som också beslagtogs för skulder till det offentliga.

Den senaste tiden har det förekommit en lång rad skottväxlingar i uppgörelser mellan kriminella mc-klubbar och andra kriminella gäng. Merparten av händelserna har inträffat i Köpenhamnsområdet.

Senast i torsdags kväll avlossades sammanlagt 27 skott i ett bostadsområde i Hundige söder om Köpenhamn. Men polisen tror att det var några ynglingar som testade sina vapen och sköt prick på en mindre sopcontainer.

De senaste 14 månaderna har gängkriget kostat sex människor livet och 59 personer har skadats vid 109 skottlossningar i Danmark.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes