Utrikes

Clinton söker bättre Europakontakt

UTRIKES

Washington. Hillary Clinton har för första gången mött kolleger sedan hon tillträtt som USA:s utrikesminister. Britternas David Miliband och tyskarnas Frank-Walter Steinmeier talade med henne i Washington på tisdagen.

Samtalen som Clinton hade var för sig med de två utrikesministrarna ingår i en offensiv för att förbättra USA:s förhållande med Europa. Under George Bush-åren var det ett tidvis frostigt förhållande med Tyskland och Frankrike efter Irakkrigets utbrott 2003. George Bush relation till britternas dåvarande premiärminister Tony Blair var desto starkare och de bildade en allians i kriget mot Irak.

Hillary Clinton har liksom Barack Obama lovat en ny samarbetsanda efter presidentskiftet. Och hon efterlyste mer samarbete med Tyskland i Afghanistan.

– Vi behöver våra närmaste allierade, bland dem Tyskland, för att åstadkomma framsteg och stabilitet i Afghanistan, sade Clinton efter mötena med de två kollegerna.

– Förhållandet med Storbritannien håller måttet, tillade hon.

Bra Iranpolitik

Miliband sade att USA klargjort att det ska samarbeta med Storbritannien liksom andra länder för att åstadkomma en bra politik mot Iran.

Hillary Clinton och David Miliband framträdde inför pressen efter sitt möte. Clinton uppmanade då Iran att bli en "nyttig medlem" i världssamfundet.

– Det står klart att Iran har möjlighet att bättra sig, sade hon.

Hon sade att USA lovar ytterligare ansträngningar för att bidra till fred mellan palestinierna och Israel. Sändebudet George Mitchell ska återvända till Mellanöstern, där han reste runt under Obamas första vecka i Vita huset, sade hon.

Clinton upprepade samtidigt sina krav på Hamas.

– Hamas måste avstå från våld, det måste erkänna Israel och följa ingångna avtal.

Bud till Sri Lanka

Miliband och Clinton uppmanade i ett gemensamt uttalande parterna i Sri Lankas inbördeskrig att ingå ett tillfälligt eld-upphör. Under tiden ska sårade kunna lämna krigsområdet och mat och andra förnödenheter ska kunna skickas in dit.

– Båda sidor måste tillåta civila och sårade att lämna krigsområdet och ge humanitära organisationer tillträde dit, bland dem Internationella rödakorskommittén.

Barack Obama skickar några tungviktare till Tyskland och den 45:e säkerhetskonferensen i München under veckoslutet: vicepresident Joe Biden, nationella säkerhetsrådgivaren James Jones och nyutnämnde sändebudet för Afghanistan och Pakistan Richard Holbrooke. Även chefen för USA:s centrala militärkommando i Irak David Patraeus flyger dit.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes