Syrisk regim och oppositionella möts

Publicerad 2015-01-28

Stockholm. Syriska oppositionsföreträdare och representanter för president Bashar al-Assads regim har inlett samtal i Rysslands huvudstad Moskva.

Målet med det Kremlstödda mötet är att gjuta liv i de fredsförhandlingar som syftar till att få ett slut på den brutala konflikten.

32 medlemmar av olika oppositionsgrupper samt sex medlemmar från den officiella syriska delegationen, under ledning av landets FN-ambassadör Bashar Jaafari, ska ha satt sig vid förhandlingsbordet i morse, enligt nyhetsbyrån AFP. Samtalen spås dock ha små utsikter att lyckas, bland annat eftersom den ledande oppositionsgruppen Syriska oppositionsalliansen (SNC) vägrat delta. Ett av skälen är att man anser att Moskva - en av Damaskus få allierade - inte opartiskt kan mäkla fred.

Positiv minister

Det hindrar inte mötesdeltagare från att uttrycka sig optimistiskt.

– Att opposition och regeringsföreträdare samlar sig i kampen mot terrorismen är en nyckel till att ena den syriska nationen, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov enligt Reuters.

Mötet är ett viktigt första steg i processen, uppger Qadri Jamil, en av oppositionsföreträdarna på plats.

– Först kommer det att vara svårt och gå långsamt, men vi är redan igång. Med tiden kommer takten öka, och resultaten bli alltmer tydliga, sade han enligt Interfax.

Skeptiska bedömare

Mer skeptiska bedömare påpekar att många av de närvarande "oppositionella" - exempelvis Jamil som tills nyligen satt i Syriens regering - bara representerar en av Damaskus tolererad opposition som inte kämpat för al-Assads avgång, och att eventuellt resultat knappast kommer åtlydas av de rebeller som i år stridit mot regimen.

TT