Ukraina slår ut trupptransporter

Stockholm. Ukrainska regeringsstyrkor har slagit ut tolv bepansrade trupptransportfordon i östra Ukraina med hjälp av artilleri och flyganfall, uppger den ukrainska militärens talesman Andrij Lysenko enligt Reuters.

Lysenko säger samtidigt att den grupp ryska soldater som greps i Ukraina i måndags inte korsat gränsen av misstag utan i stället var där för att genomföra ett specialuppdrag. Tidigare uppgav en källa inom det ryska försvarsdepartementet att soldaterna korsat gränsen av misstag, enligt den ryska nyhetsbyrån Ria.

Soldaterna patrullerade enligt källan en sträcka längs gränsen och gick antagligen över till Ukraina vid en omärkt del av gränsen.

I måndags släppte ukrainska säkerhetstjänsten en video som visade upp en grupp om tio ryska fallskärmsjägare som gripits efter att ha åkt in i Ukraina i flera bepansrade fordon.

Vita huset har varnat för att Rysslands ökande militära närvaro i Ukraina nu "markant trappar upp" konflikten. USA:s säkerhetsrådgivare Susan Rice skriver på Twitter att "upprepade ryska intrång är oacceptabla. Farliga och provocerande".

Ryssland förnekar konsekvent att landet hjälper separatisterna militärt i östra Ukraina.

TT