Utrikes

Två anhållna för medhjälp

UTRIKES

Köpenhamnsdåden. Frågan om den misstänkte gärningsmannen i Köpenhamn har agerat på egen hand kvarstår. Men efter polisens tillslag i går, då ett flertal personer greps, är nu två män anhållna misstänkta för medhjälp.

Polisen har inte namngett gärningsmannen men enligt danska medier heter han Omar Abdel Hamid el-Hussein. Under söndagen greps ett flertal personer och enligt Ekstrabladet är nu två av dessa anhållna, misstänkta för medhjälp till mord och mordförsök.

Framför allt ska de två männen ha hjälpt gärningsmannen att skaffa fram vapen. Både nekar till brott.

Det kommer hela tiden fler detaljer om dåden. Gärningsmannen ska ha låtsas vara berusad för att kunna komma helt nära den judiske man och de två poliser som vaktade synagogan på Krystalgade. Därefter drog han upp en pistol och avlossade flera skott som dödade den 37-årige Dan Uzan och skadade poliserna.

Fyra av de fem poliserna som skadades i helgens angrepp vid synagogan och kulturlokalen Krudttønden vårdas fortfarande på sjukhus, uppger Jyllands-Posten. Men deras tillstånd är inte livshotande.

Samtidigt är flera av de poliser som deltog i helgens insats i centrala Köpenhamn kritiska mot den utrustning de använde. En del tvingades bära skyddsvästar i fel storlek och det har också framförts kritik över brist på vapen och träning i att använda dem.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes