Våldsvåg inför pakistanska val

Publicerad:
Uppdaterad:

Peshawar. Minst nio människor miste livet när en buss sprängdes i det oroliga nordvästra Pakistan. Bara timmar tidigare attackerades ett kampanjkontor tillhörande en kandidat som ställer upp i parlamentsvalet i maj.

Den tidsinställda bussbomben detonerade när bussen var på väg genom en förort till Peshawar på lördagen. Uppgifterna om antalet skadade varierade mellan sju och 19. Ingen tog på sig ansvaret för dådet, men mål i Peshawar angrips ofta av den pakistanska talibanrörelsen.

Samma grupp misstänks ligga bakom smällen i den oberoende parlamentskandidaten Kamran Khans kampanjkontor i staden Miranshah i Norra Waziristan under de tidiga morgontimmarna. Kontorets tre rum och en närliggande moské förstördes, enligt en underrättelsekälla.

Våldet i landet har intensifierats inför de nationella och lokala val som ska hållas den 11 maj. Lördagens dåd väcker ytterligare frågor om huruvida det våldshärjade Pakistan är moget att gå till valurnorna. Landets talibaner har tidigare riktat dödshot mot företrädare för de sekulära partier som utgör den avgående regeringskoalitionen, och som stött operationer mot militanta islamister. Kamran Khan har uttalat stöd för dessa partier.

I torsdags sköts en annan parlamentskandidat ihjäl utanför sitt affär i Hyderabad i syd. Kandidaten tillhörde MQM, ett parti som betraktas som liberalt.

TT-AFP

Publicerad: