Utrikes

Attentatsmannen tros ha agerat ensam

UTRIKES

Danmark. Den misstänkte gärningsmannen vid attentaten i Köpenhamn var 22 år, född och uppväxt i Danmark. Han är känd av polisen sedan tidigare och har varit inblandad i gängkriminalitet.

Han sköts ihjäl av polisen efter ett halvt dygns jakt.

Den unge mannen tros ha agerat på egen hand, möjligen inspirerad av terrorattackerna i Paris nyligen. Han hann slå till mot en synagoga efter attentatet mot lokalen där den svenske konstnären Lars Vilks befann sig i lördags.

22-åringen misstänks ha dödat två personer och skottskadat fem poliser.

Enligt polisen har han tidigare varit inblandad i vapen- och våldsbrott. Det finns uppgift om att han släpptes ur fängelse för bara två veckor sedan.

Han var känd av säkerhetspolisen PET sedan tidigare.

– Han fanns på PET:s radar, bekräftar PET-chefen Jens Madsen.

Nervös stämning

Stämningen är nervös i Köpenhamn efter de dramatiska händelserna. Polisen har gjort tillslag på flera adresser, bland dem ett internetkafé på Nørrebrogade, inte långt från platsen där den misstänkte sköts ihjäl. Från kafét fördes fyra män ut i handfängsel, men polisen har inte kommenterat varför.

Den tragiska helgen började med skottlossning mot kulturlokalen Krudttønden, där bland andra Vilks deltog i ett debattmöte. Den 55-årige regissören Finn Nørgaard dödades och tre poliser skadades av skott från ett automatvapen.

Sedan tros gärningsmannen ha tagit en taxi till en adress på Nørrebro. Enligt polisen blev taxichaufförens tips det avgörande spåret.

Massaker hotade

Under natten gav bevakningen av Nørrebro-adressen resultat. När den misstänkte kom dit och polisen gav sig till känna öppnade han eld. Polisen besvarade skottlossningen och mannen dödades.

Men då hade han redan hunnit attackera synagogan på Krystalgade under natten. Den 37-årige judiske man som vaktade synagogan, Dan Uzan, miste livet och två poliser skottskadades.

Men det kunde ha blivit mycket värre. Redan under lördagseftermiddagen, efter det första terrordådet, bad den judiska församlingen polisen om förstärkt bevakning. Det hindrade 22-åringen att komma in i synagogan, där det hölls en judisk konfirmationsfest med 80 gäster.

Besök i synagogan

På söndagen besökte statsminister Helle Thorning-Schmidt synagogan för att lägga ner blommor och visa sin respekt för den judiska församlingen.

– Vi är förkrossade i dag. En man har förlorat sitt liv i sin tjänst för synagogan. Våra tankar går till hans familj, vi är med dem i våra tankar. Men våra tankar går även till hela den judiska församlingen, sade hon.

Den 22-åriga Köpenhamnsbon Carla Blixt Egelind var en av många som besökte platsen.

– Jag är chockerad. Jag är rörd över det som hänt - människor har dött och jag kom hit för att via min respekt. Det är mycket obehagligt det som har hänt, säger hon till TT:s reporter.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes