Utrikes

Hopp om fred i Ukraina

UTRIKES

Ukrainakrisen. En överenskommelse om vapenvila i östra Ukraina är klar, men ännu återstår mycket att lösa innan fred råder. Enligt avtalet kommer det rebellkontrollerade området att få en "speciell status".

Alla deltagarna vid veckans samtal i Minsk - Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike - är överens om att det finns ett nytt avtal om vapenvila och en överenskommelse om hur den ska implementeras. Men att den gemensamma presskonferensen ställs in och att alla ledare väljer att kommentera avtalet på sitt håll tyder på slitningar.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel säger att hon inte gör sig några illusioner och att stora hinder kvarstår.

"Vi har nu fått en skymt av hopp", skriver hon i ett uttalande som AFP citerar ur.

Rysk oro ska stillas

En deklaration från mötet har publicerats på den ryske presidenten Vladimir Putins webbplats, skriver Interfax. Huvudpunkterna handlar om att Ukrainas territoriella integritet ska respekteras och att den tidigare överenskommelsen från september ska implementeras.

Tyskland och Frankrike lovar att hjälpa till att bygga upp delar av banksystemet som raserats i det rebellkontrollerade området, och samtal ska inledas mellan Ukraina, Ryssland och EU så att den ryska oron för handelsavtalet mellan Ukraina och EU kan stillas.

Knäckfrågan var länge gränsdragningen mellan rebellerna och de ukrainska styrkorna samt den framtida statusen för rebellkontrollerat område i östra Ukraina. Där hävdar nu Putin att den ukrainska grundlagen ska ändras för området och att det ska få en speciell status.

– Framför allt behövs en reformering av grundlagen som ska täcka in befolkningen i Donbass rättigheter, säger Putin enligt Interfax.

Maratonförhandlingar

De 18 timmar långa förhandlingarna såg ut att ha havererat på torsdagsmorgonen när den ukrainske presidenten Petro Porosjenko lämnade rummet och hävdade att de ryska kraven var oacceptabla. Men efter signeringen är även han nöjd.

– Det viktigaste som vi åstadkommit är enighet om att generellt eldupphör utropas vid midnatt mellan lördag och söndag, säger Porosjenko enligt Reuters.

Enligt uppgifter till Interfax ska tillbakadragandet av tung utrustning i stridsområdena inledas senast den andra dagen efter eldupphöret och måste vara avslutat inom två veckor. På sikt ska Ukraina också återfå full kontroll över sin gräns, även i det rebellkontrollerade området. Det ska inledas samma dag som lokala val hålls och vara slutfört när ett fullständigt avtal om en politisk lösning finns, senast utgången av 2015, skriver Interfax.

Oklart om Debaltseve

Rebellerna ville att den ukrainska armén skulle dra sig tillbaka från staden Debaltseve, där 8 000 ukrainska soldater finns på plats, skriver Reuters. Det finns ännu inga uppgifter om hur skrivningen gällande Debaltseve ser ut i avtalet, men Putin har uppmanat de ukrainska soldaterna att lägga ned vapnen.

Den senaste tiden har striderna koncentrerats till den viktiga järnvägs- och vägknuten Debaltseve mellan Luhansk och Donetsk. De ukrainska styrkorna där är omringade av de pro-ryska rebellerna.

Rebellerna skriver under

Enligt Merkel var det Putin som på mötets sluttamp fick de pro-ryska separatisterna att gå med på vapenvilan;

– Mot slutet var det president Putin som också pressade separatisterna så att de gick med på eldupphör från lördag klockan 24, eller söndag klockan noll, sade Merkel till journalisterna på plats enligt Reuters.

Den franske presidenten François Hollande är, precis som Merkel, försiktig. Han säger att avtalet ger "seriöst hopp, även om inte allt är klart", skriver AFP.

Fortsatta strider

Striderna pågår in i det sista och under natten och torsdagsmorgonen har minst nio personer dödats. Flest dödsoffer, sju, krävdes i det rebellkontrollerade Donetsk.

Mitt under förhandlingarna kom uppgifter från den ukrainska armén om att 50 stridvagnar tagit sig in i Ukraina från Ryssland. Och den regeringsvänliga frivilligbataljonen, Azov, rapporterar om hårda strider utanför flera byar i närheten av kuststaden Mariupol.

– Situationen är allt mer komplicerad. Fienden försöker med en motoffensiv med hjälp av artilleri och stridsvagnar. De verkar uppenbarligen ta allt de har tillgång till; stridsvagnar, artilleri, granater och raketer, säger en talesperson för bataljonen till AFP.

Vapenvila viktig

Ett omedelbart eldupphör mellan Ukraina och de proryska rebellerna har setts som akut, efter det att hundratals civila dödats i striderna de senaste veckorna. Totalt har minst 5 500 människor dödats i konflikten. 

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes