Utrikes

OSSE har åter kontakt med gisslan

UTRIKES

Stockholm. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har återfått kontakt med de två försvunna observatörsgrupperna i östra Ukraina, uppger en talesperson för organisationen till TT.

Två observatörsgrupper har saknats sedan slutet av maj då OSSE uppgav att kontakten förlorats. Men kontakt med grupperna etablerades tillfälligt i onsdags enligt Iryna Gudyma, talesperson för OSSE:s observatörsstyrka i Ukraina.

OSSE vill inte uppge var teamen befinner sig eller vem som håller dem men säger att de efter omständigheterna verkar vara vid god hälsa.

– Informationen vi fått indikerar att alla medlemmar i båda grupperna är oskadda, säger Gudyma.

Kontakten har varit med grupperna direkt och inte med de som håller dem.

Grupperna har saknats sedan den 26 maj då en observatörsstyrka på fyra personer från Danmark, Estland, Schweiz och Turkiet försvann i Donetskregionen. Tre dagar senare förlorades kontakten med ytterligare ett team på fyra internationella observatörer och en ukrainsk tolk i Luhanskregionen.

Sju OSSE-observatörer togs som gisslan av separatister i Slovjansk i slutet av april och hölls som "krigsfångar" i åtta dagar. En svensk officer som ingick i gisslan släpptes efter två dagar.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes