Utrikes

Stor demonstration i Swatdalen

UTRIKES

Mingora. Den talibanvänlige muslimske ledaren Sufi Mohammad ledde på onsdagen en stor demonstration i Swatdalen i Pakistan.

Omkring 15 000 människor ska enligt den lokala polisen ha deltagit i marschen som gick genom dalens största stad, Mingora.

Syftet med demonstration, enligt maulana Sufi Mohammad, var att rikta ett fredsbudskap till talibanerna, två dagar efter att han fått till stånd ett avtal med den pakistanska regeringen om införande av sharia-lagar.

– Jag ber er att förbli lugna. Vi har nått en överenskommelse med provinsregeringen och islamsk lag kommer inom kort att råda här, sade Mohammad till demonstranterna.

Sufi Mohammad släpptes förra året fri efter att ha avtjänat sex år i fängelse sedan han - i vad betecknats som ett fåfängt försök - manat tusentals människor att gå mot Afghanistan för att hjälpa talibanerna att driva tillbaka de USA-ledda styrkorna. Frisläppandet var ett försök att få Sufi Mohammad att övertyga sin än mer extreme svärson maulana Fazlullah att upphöra med sitt brutala uppror i regionen.

Sedan upproret inleddes 2007 har mellan 250 000 och 500 000 människor flytt sina hem i området. Minst 1 200 civila bedöms ha fått sätta livet till i det forna turistparadiset, beläget bara drygt tio mil från Pakistans huvudstad Islamabad.

Flertalet av onsdagens demonstranter bar svarta turbaner och flera viftade med svarta och vita flaggor.

– Sufi Mohammads närvaro här är en välsignelse för folket i Swatdalen. Nu kan vi äntligen hoppas på fred i dalen.

Efter marschen uppges flera av demonstranterna ha rest vidare till staden Matta, där flera talibanledare har sina högkvarter.

TT-Reuters-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes